Вотивите – забравеният оброк

Уникална колекция от оброчни фигурки представи Етнографският институт с музей към БАН в неделя. Вотивите, които са символ на надеждите за плодородие, изцерение, продължение на рода и редица други съкровени желания могат да бъдат видени в Огледалната зала на Националния етнографски музей до 1 февруари, 2017 г.

Терминът вотиви се извежда от латинската дума ex-voto и на български най-общо означава вричане, оброк. Всичко може да служи за вотив - без оглед на размер, тегло, форма, стига да е посветено на божество. Обикновено това са малки човешки фигурки, направени от различни материали, най-често метал и със формата на болния орган или част от тяло, която следва да се излекува. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита. Подобни традиции са почти забравени и само спомени и артефакти, които могат да се видят в различни музеи по света, а вече и у нас, напомнят за тях.

Любопитно е, че въпреки отдалечеността на тази традиция във времето, един от експонатите е бил използван само допреди няколко дни, от жена, която е искала да зачене.

Представени са вотиви от колекциите на Националния етнографски музей, Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи в Бургас, Варна, Габрово, Хасково, Шумен и Ямбол, Регионалния етнографски музей – Пловдив, Историческите музеи в Малко Търново, Средец и Попово и Етнографския музей на открито "Етър".

Куратор на изложбата е д-р Иглика Мишкова, с помощта на Елка Минчева, доц. д-р Светла Ракшиева, Емил Порталски, Илиана Страхилова, Димитър Василев, Васил Балтаджиев, Никола Гащаров

Това е първият публично огласен резултат от работата на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) по общоакадемичния проект на Българска академия на науките "Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността", финансиран от дарение на г-н Петър Манджуков.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?