"Всенародна" защита на Делян Добрев прави все по-слабо вероятна оставката му

Цветанов: Деляне, бъди силен. С тази подкрепа ще успеем

"Всенародна" защита на Делян Добрев прави все по-слабо вероятна оставката му

Ден след като лидерът на ГЕРБ в Хасково и депутат Делян Добрев подаде по телевизията оставка от всички заемани от него постове, реакциите на различни структури на партията му и на коалиционния ѝ партньор – Обединените патриоти, все по-ясно говорят, че тя ще остане ход за изчистване на имидж, а парламентаристът няма да напусне Народното събрание.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отиде в Хасково да потушава на място "Кумгейт", възникнал заради оттегленото доверие на ГЕРБ от кмета Добри Беливанов и назначенията на ключови позиции в общината на роднини и близки на депутата Делян Добрев. Осветяването на кадруването стана повод той да съобщи пред бТВ в неделя, че желае да напусне партийните постове и че премиерът Бойко Борисов е подкрепил неговите аргументи.

Действията след неговата оставка обаче все повече изглеждат като пиар ход, след като в негова защита се втурнаха да се изказват регионални структури на ГЕРБ, както и вицепремиерът на Обединените патриоти Валери Симеонов, който призова ГЕРБ и Народното събрание да отхвърлят оставката на Добрев.

Показателни са уж спонтанните, според ГЕРБ, реакции на всички нейни структури, които в повечето случаи са оглавявани от депутати на партията. В тях се заявява, че Делян Добрев и морален човек, а желанието му за оттегляне от политиката – достойна постъпка, говореща за неговата невинност.

Имайки предвид, че оставката на депутат се гласува от пленарна зала, а повечето депутати на ГЕРБ оглавяват местните структури на формацията, които заявиха подкрепа за него, все по-вероятен изглежда сценарият те да гласуват против освобождаването му.

Късно вечерта в понеделник от пресцентъра на ГЕРБ се позоваха на думи от шефа на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, който призовава бившият министър “Деляне, бъди силен с тази подкрепа ще успеем”.

“Ние сме силен отбор, защото работим за гражданите, защото политиките, които правим, достигат до всеки от човек. Затова нямаме от какво да се срамуваме. Единственото, за което аз се срамувам, е че подкрепихме Добри Беливанов за кмет на Хасково. Този човек няма място в ГЕРБ ”, казва Цветанов, цитиран от партийния пресцентър.

Думите му могат да бъдат тълкувани и като знак, че ГЕРБ ще опитат да предизвикат предсрочни избори в града – решение, за което до момента от формацията не са заемали позиция.

Масова "спонтанна" подкрепа

Браненето му на Добрев от атаките на БСП стартира в неделя със защитно-фейсбук слово от лидера на НФСБ и вицепремиер в кабинета Валери Симеонов.

"От свое име и от името на ръководството на Национален Фронт за Спасение на България призовавам коалиционните партньори от ГЕРБ и Народното Събрание да отхвърлят оставката на Делян Добрев", призова Валери Симеонов в неделя. Според него Добрев подал оставка под огромен медиен натиск и политически обвинения, които към момента лежат единствено върху клевети. "Приемането на тази оставка ще легитимира политическите спекулации като норма за саморазправа и лов на вещици", написа Симеонов в съобщение до медиите.

Вицепремиерът определя Добрев като морален политик и експерт със задълбочени знания в
енергетиката и икономиката, а политическата атака срещу него обяснява с интересите на засегнати от структурната реформа в енергетиката олигарси.

Според него атаката срещу Делян Добрев за назначенията на негови хора в общината "ни връща във времената на сталинските чистки, когато цели семейства изчезваха в лагерите, само заради връзките си с някой "неблагонадежден" или във времената на ранния социализъм в България, когато цели фамилии бяха репресирани, поради връзка с някой "враг на народа".

"По-достойно от това политик публично да признае и коригира своя грешка няма. Не е добър знак, ако човек бъде изваден от политиката, защото е постъпил правилно и достойно. Благодарим на Делян Добрев, че направи това, което, убедени сме, много колеги не са се решавали, когато са търпели разочарования от хора, издигнати от партийните структури на ГЕРБ на изборни позиции. Призоваваме го да преосмисли решението си и да оттегли оставката си", се казва пък в позицията на габровската организация на ГЕРБ.

"Делян Добрев е човек с висок морал. Подаването на оставка е акт, който доказва това", смята благоевградската партийна структура, която също призовава депутата да не напуска политика.

Заради патетичните призиви, които последваха анонса, че Добрев се оттегля, политологът Димитър Димитров, цитиран от "Фокус" разчете хода му като опит да бъде прекратен публичния скандал.

Беливанов подписа оставките на своите заместници

Междувременно на работа в общината се върна кметът Добри Беливанов, чиято оставка бе поискана от издигналата го на поста ГЕРБ. Неговата първа работа е била да подпише подадените миналата седмица оставки на заместниците му Милена Трендафилова и Евгени Консулов, които се оказаха пряко назначение на Добрев, както и редица други ключови кадри в общината.

Беливанов на свой ред отрече обвиненията на ГЕРБ, че работата в общината не върви и обясни пред журналисти, че ако има проблеми, чието решаване се бави, те са свързани с процедури. По думите му всеки има право да му иска оставката.

По-рано в неделя той обяви в открито писмо, че чисто партийните, семейни и приятелски назначения не са подходящи за постигане на общинските цели и е недопустимо установяването на монопол в ръководството на общината. Беливанов заяви, че съжалява, че е възложил кадровата политика на препоръчаните от Добрев зам.-кметове и изрази надежда на тяхно място да дойдат достойни хора и добри професионалисти.

Кметът обвърза атаката на ГЕРБ срещу него с отменени опорочени, по неговите думи, конкурси. "Разчитам, че всички поръчки са възложени законосъобразно... Неприятно е, че заради един изкуствено създаден конфликт относно конкурсите за назначения, обществото ще гледа с недоверие на цялостната дейност в общината. Дадохме повод на опозицията да ни атакува", допълва той.

В същото време Беливанов обяви, че в управлението си остава твърдо зад политиките и принципите на ГЕРБ и отрича БСП да се опитвали да купят убежденията му. Той допълва, че е наскърбен като баща, а не като политик от поведението на Делян Добрев и отдава поведението му на емоцията, начина му на мислене и амбициите му за упражняване на влияние.

Йончева да разследва суджуците на БСП в Каварна

Междувременно в цялата сага се намеси и дългогодишният бивш кмет на Каварна Цонко Цонев, който призова депутата от БСП Елена Йончева да проследи роднинските назначения на настоящия кмет на морския град, след като това направи с Хасково.

Пред "Нова телевизия" в понеделник той обясни, че назначенията в общинската администрация се редуват на принципа "роднина, активист на БСП, суджук".

По думите му зам.-кметът Ивелина Илиева преди назначението ѝ е била активист на ГЕРБ в града и близка с бившия депутат Живко Мартинов, когото прокуратурата обвини в искане на 4 т суджук от бизнесмен в полза на премиера Бойко Борисов.

Цонев изреди и други проблемни според него назначения. Виктория Керчева - братовчедка на кмета Нина Ставрева, е шеф на общинската комисия по бюджет и финанси, която би трябвало да контролира кмета. Нейният брат Ивайло Керчев е назначен във фирмата "Титан", за да подписва протоколите, които кметът плаща за извършени дейности. Негов кумец пък преглеждал въпросните фактури. В отдел "Инвестиционна дейност" е назначена друга братовчедка, а шефката на БСП Община Добрич е заела без конкурс за началник дирекция "Европроекти".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?