Депутати от партията пуснаха в пощенската кутия на ЕНП искане за извинение и "плана Сидеров"

Всички от "Атака" са в Брюксел за планирани срещи, но не казват с кого и за какво

За гласуването на вота другата седмица депутати от партията щели пак да са в белгийската столица

Посещението на народните представители от "Атака" в Брюксел е отдавна планирано и не цели нарочно отсъствие от разискванията по вота на недоверие срещу правителството. Това обясни в белгийската столица депутатът Десислав Чуколов, цитиран от БТА.

От думите му се разбира, че цялата парламентарна група на партията заедно или по отделно се среща в последните дни с колеги от сходни политически организации в Европейския парламент.

Многократно поставените въпроси с кого точно са разговаряли депутатите на "Атака", колко належащи са били тези срещи и какво е произтекло от тях бяха определени като "поръчкови", предаде БНР.

Следващата седмица двама депутати от "Атака" пак щели да бъдат в Брюксел, когато в София се очаква гласуването по вота на недоверие срещу правителството.

В Народното събрание днес има циркове, съжалявам за това и че "цялата държава трябва да се занимава с истериите на ГЕРБ", коментира Чуколов по повод внесения вот на недоверие към правителството.

Бащите на нашата Конституция са дали вота на недоверие като най-силно оръжие на политическата опозиция, в момента то бива употребявано като пиар инструмент, коментира народният представител Магдалена Ташева.

Двамата говориха, след като заедно със свои колеги от партия "Атака" внесоха в четвъртък в централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел искане за извинение заради думите, изречени срещу българските националисти от евродепутата Дорис Пак. По-рано този месец тя определи "Атака" като "расистка и антиевропейска" политическа организация.

Сред вносителите не бе председателят на "Атака" Волен Сидеров, който също е в Брюксел, но според обясненията на Чуколов отсъства от проявата пред ЕНП, тъй като има други важни срещи.

Искането на извинение не бе прието лично от представител на ЕНП, вратите на чиято централа бяха заключени, въпреки че вътре имаше хора, а бе пуснато в пощенската кутия на входа от Десислав Чуколов, разказва кореспондентът на БТА в Брюксел.

Чуколов определи думите, използвани срещу "Атака", като силни и изречени под влиянието на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него евродепутатите са жертва на манипулация по отношение на националистите.

В пощенската кутия на ЕНП бе пуснат и т. нар. "план Сидеров", преведен на английски, немски и френски език. Очакването е след запознаването с материалите да бъде дадена оценка дали планът съдържа ксенофобски и расистки идеи. Ние сме родолюбива партия, която иска нещата в България да се развиват по по-благоприятен начин, обобщи Чуколов.

Ние сме евроскептици, както много други партии в Европа, като много министър-председатели и президенти, например Виктор Орбан (премиер на Унгария) и бившия държавен глава на Чехия Вацлав Клаус, заяви тя. Не сме расисти, в програмата ни нито веднъж не се споменават думите ром, циганин, турчин, допълни Ташева.

Тя определи Дорис Пак като "лобист на корпорациите" и заяви, че заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, както и председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс трябва да свикнат с мисълта, че в България живее суверенен народ и да уважават неговия глас.

Попитана как би коментирала думите на френския вътрешен министър от последните дни за ромите, Ташева заяви, че той защитава националния си интерес и това трябва да прави всеки. Народните представители от "Атака" предложили ромските гета да бъдат разтурени, а обитателите им да бъдат пръснати сред останалото население - подход, останал по техните думи без подкрепа от българските правителства от 2001 г. насам.

Споделяне

Още по темата

Още от България