ВСС единодушно отряза прокурора по "Октопода" за шефски пост

Кадровиците на Темида избраха Даниела Попова начело на Апелативната спецпрокуратура

Светлозар Костов, сн. БГНЕС

С рядко срещано единодушие – 19 гласа "за" и нито един "против" – Висшият съдебен съвет избра Даниела Попова бе избрана за шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Вотът бе знаков за загубилия кандидат Светлозар Костов, който води делото "Октопод" и в момента оглавява първоинстанционната спецпрокуратура. След красноречивата оценка на ВСС за работата си той каза, че ще помисли дали да не подаде оставката от сегашния си пост, но индиректно обвини конюнктурата в държавата за резултата от избора.

Извън конюнктурните моменти, дебатът разкри множество проблеми при функционирането на спецпрокуратурата. Нейното създаване през 2011 г. бе най-големият "проект" на ГЕРБ в областта на правосъдието, натоварен с очаквания за бързо и ефективно громене на мафията, което досега така и не се случи.

Институцията, оправомощена да преследва организираната престъпност, изпитва огромни трудности при разплитането на икономически престъпления, в частност данъчните дела. Отделно спецпрокурорите трудно пишат дори и своите обвинителни актове, а в над 40% от случаите съдът им ги връща за доразследване. Това е най-лошият резултат сред всички големи прокуратури в страната.

Това са само част от причините за несгодите на Светлозар Костов. Неофициално в държавното обвинение се говори, че той има проблеми с новото ръководство на прокуратурата. Неотдавна му бе назначена проверка, а резултатите от нея показаха проблеми при работата на подопечните му прокурори.

Главният прокурор Сотир Цацаров не пропусна да му ги напомни и с поведението си показа неодобрение към Светлозар Костов. По време на разговора се разбра, че за първите девет месеца на годината спецпрокуратурата е внесла в съда 58 дела. От тях 38 са обвинителни актове, а 20 са предложения за споразумения. Общо 24 от тези дела са върнати от съда на прокуратурата заради различни грешки, което е над 40%. Самият Светлозар Костов си призна, че не е внесъл нито един обвинителен акт в съда, но оправда това с работата си по мащабното дело "Октопод".

Лошата работа по данъчните дела Костов обясни с неопитността на прокурорите. Той припомни, че за спецпрокурори са кандидатствали само обвинители, които са работили на най-ниските нива в система и е трябвало да се учат в движение да разследват сложни икономически престъпления. Същото се е случило и с полицаите от ГДБОП, които били зачислени да помагат на новите спецпрокурори. ВСС не прие тези оправдания за сериозни, макар доводите на Костов да са напълно верни.

Спечелилият кандидат Даниела Попова досега бе временен шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Тя зае позицията, след като Борислав Сарафов, макар и загубил битката за главен прокурор, бе повишен в заместник-главен прокурор от избрания на поста Сотир Цацаров

Даниела Попова обеща да работи за отстраняване на пропуските в спецпрокуратурата. Тя обясни, че вече е сформирала комисия, която да анализира и обобщи най-честите грешки, които се допускат от първоинстанционната спецпрокуратура.

Прокурорът допълни, че апелативните спецпрокурори ще проверяват за грешки всеки обвинителен акт на долустоящите си колеги, но без да им се месят в решенията. Попова е надзорен прокурор по делата срещу групата на Златомир Иванов-Златко Баретата, както и разследванията за "Килърите 2" и "Килърите 3".

При този оглушителен резултат в ущърб на Светлозар Костов във въздуха увисна неговото изявление пред ВСС, че той е постигнал "първия успех на българската съдебната система срещу организираната престъпност". Той имаше предвид присъдата по делото срещу Димитър Желязков – Митьо Очите. Костов обясни, че заради този успех бил разпознаваем дори и в чужбина.

Неприятен резултат

"Резултатът е неприятен. Чак един член на съвета да не намери два реда в моята концепция, които да хареса, ми се струва странно. Преживях три ревизии, срещу мен бяха подадени пет сигнала, подложен бях на инспекторски проверки, трябваше да се обяснявам какъв съм и какъв не съм. Много мислих дали всичко това е резултат от променената конюнктура или заради участието ми в делото "Октопод", каза Костов пред журналисти след загубата.

По думите му чашата преляла, когато открил, че на сайта на ВСС липсвало писмо от неправителствена организация, която подкрепяла кандидатурата му за поста, но пък бил качен сигнала на Алексей Петров срещу него.

Той отново предположи, че атаките може би са провокирани както заради участието му по делото "Октопод", защото там имало лица, които са "извън чистата криминална тема". Според него тези хора целели той да бъде оттеглен от делото, защото конюнктура в държавата се е променила.

"Не мисля, че моето семейство трябва да страда заради конюнктурата в тази държава. Ако стане ясно, че това е оценка за лоша работа на прокурора Костов, нека си намерят по-добри прокурори”, каза шефът на спецпрокуратурата като отново намекна, че сериозно ще мисли дали да не подаде оставка. Според него грешката му е, че е повярвал, че прокуратурата не се влияе от конюнктурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?