Всяка забавачка в София ще получи пари за видеонаблюдение, ако иска

Нужен е консенсус между директор, преподаватели и родители

Поредният случай на тормоз в забавачка провокира искания за видео наблюдение, сн. БГНЕС

Всяка общинска детска градина, в която има съгласие за поставяне на камери в стаите на децата, ще получи финансиране от Столичната община за това. За целта трябва одобрението и на персонала, и на родителите. Това обясниха във вторник кметът Йорданка Фандъкова и заместникът ѝ, отговарящ за образованието, Тодор Чобанов.

Според Чобанов обаче не може да става и дума за външен достъп до записите - от компютър или телефон. Пред Нова телевизия Фандъкова заяви, че в реално време те трябва да са достъпни само за директора или за оторизиран от него човек, да се пазят месец и родителите да могат да ги видят, ако имат някакви съмнения за отношението към децата.

По думите на зам.-кмета, в една четвърт от общинските детски градини има вътрешно видео наблюдение. В почти всички учебни заведения има камери, но те записват какво става на входовете или по коридорите и са поставени по-скоро за сигурност.

Дискусията за видео наблюдението в детските градини се разгоря наново след поредните случаи на насилие над деца в такива институции, записани със скрита камера - в Бургас и в Плевен.

Общо решение

"Смятам, че видео наблюдението е възможност да се контролира и да се вижда истината. Но това трябва да е консенсусно решение и на директорите, и на родителите, защото не всички са съгласни по този въпрос. Лично мое мнение е, че е добре да има такава система", обясни Фандъкова пред Нова телевизия.

Противното мнение към момента изказва министърът на образованието Красимир Вълчев. На няколко пъти той обяви, че видео наблюдението не е панацея, а поставянето на камери няма да реши основния проблем с липсата на доверие между родителите и преподавателите. В същото време според него това може да доведе до демотивиране на учителите. Според Вълчев директорите трябва да положат повече усилия, за да подобрят връзката с родителите, както и да им дават повече информация за това, което се случва в градината или в училището.

Според Фандъкова директорите трябва да убедят родителите, че е нужно ежедневието на децата им в градините да се записва с камери. Същото обаче трябва да се направи и за учителите, тъй като голяма част от тях не са съгласни работата им да се следи по този начин.

Без компромиси

Фандъкова добави, че преподаватели като заснетата в бургаска градина възпитателка нямат място в системата. "В обществото трябва да има пълен консенсус, че за хора, които упражняват физическо или психическо насилие над децата, няма място в системата. Условията за работа са тежки, това са трудни дейности, изисква се мотивация, но няма оправдание за насилие над децата. Това трябва да е политика на държавно и на местно ниво, така и на ниво детска градина", коментира Фандъкова. Според нея в такива ситуации трябва да се реагира бързо, тъй като подобни случаи допълнително рушат доверието на родителите в системата.

Кметът обясни още, че за предотвратяване на случаи на агресия общината работи по това да бъде намален броят на децата в яслените и градинските групи. По данни на администрацията групите в една четвърт от общинските градини са препълнени. родители сигнализират за по 37 деца в подготвителни групи. Броят на децата трябва да бъде ограничен с новите правила за прием в детските градини и яслите, с които се ограничава записването по болест.

Другите мерки срещу агресията са увеличаване на заплащането на преподавателите, строителство на нови детски градини и разширяване на съществуващи.

Пореден случай

Междувременно стана ясно, че учителката, която беше записана за вика и обижда деца в градина в Плевен, ще бъде отстранена от работа. За случая се разбра, след като аудиозапис, направен в детската градина, беше публикуван в социалните мрежи. Върви и проверка на общината, а родители на деца от градината искат вътрешно видео наблюдение.

"Това поведение не може да бъде оправдано по никакъв начин", каза бившият министър на образованието Тодор Танев пред бТВ. Той поясни обаче, че от такива случаи не бива да се прави обобщение на цялата система. Според психолога Александра Петрова повечето учители сами искат да минат допълнително обучение, защото не могат да се справят с поверените им деца.
В Хасково пък започна допитване до родителите на деца от детските градини дали искат видеонаблюдение по време на заниманията, предаде БНР. То е организирано от общината, въпреки че сигнали за насилие не са постъпвали. Целта е родителите да се чувстват спокойни за децата и да са убедени, че за тях се полагат грижи по най-добрия начин.

Директори на детски заведения изразиха мнение, че тази анкета за видеонаблюдението е необмислен пиарски ход на общината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?