Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Взрив пред редакцията на вестник "Галерия"

0 коментара
Взрив пред редакцията на вестник "Галерия"

Взрив, избухнал рано в четвъртък пред редакцията на близкия до Алексей Петров вестник "Галерия", засили политическото напрежение и натиска върху правителството, разклатено от скандала със СРС-та, разпространявани именно от това издание.

Пострадали няма. През целия ден нямаше и информация от МВР за версиите и хода на разследването. В същото време и потенциалните потърпевши от в. Галерия", и премиерът Бойко Борисов се оказаха единодушни в мнението си, че става дума за политически акт. Първите смятат, че взривът е в резултат на атаките им срещу властта, а министър-председателят твърди, че това е конспирация срещу правителството, планирана от изданието.

Цветанов: Неприятно е, че се случва в центъра на София

След целодневно мълчание вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обобщи пред агенция Фокус, че "това е криминален случай“. Според него неприятното в ситуацията било, че "се случва в центъра на София“.

"От сутринта колегите направиха съответния оглед и процесуално-следствените действия, които бяха необходими. С концентрацията на ресурса на СДВР и на ГДБОП, с това, което колегите полагат като усилия, трябва да им дадем малко спокойствие, за да могат да си свършат професионалните действия“, продължи Цветанов.

"Не бих искал да коментирам извеждането на определена версия, защото всяка една би могла да провокира политическо говорене и някои биха могли да се почувстват засегнати от евентуално изведена версия. В момента мога да кажа, че колегите правят всичко възможно да се намерят и доказателства, и да бъдат локализирани и задържани извършителите на този криминален акт”, каза Цветан Цветанов.

Самоделното взривно устройство с близо 400 грама тротилов еквивалент е избухнало около 5.20 ч. пред сградата на "Цариградско шосе" 17 в София, където се помещават издателство "Милениум" и редакцията на "Галерия".

Сградата е на около 200 метра в локалното платно преди "Орлов мост". Взривът е бил мощен и е чут в почти цялата централна градска част. На място пристигнаха екипи на МВР, а локалното платно бе затворено за движение. Нанесени са сериозни щети на сградата и на съседните жилищни кооперации, където има доста изпочупени стъкла.

Като по чудно не е пострадал нощният пазач на сградата. Избитата от взривната вълна входна врата е прелетяла на сантиметри покрай него, съобщи заместник-главният редактор на вестника Явор Дачков.

Той, както и главният редактор на вестника Кристина Патрашкова, са на мнение, че "това не е криминален, а политически акт."

Патрашкова уточни, че в редакцията не е имало скандални материали, които да са унищожени. Именно в. "Галерия" разпространи серия от компрометиращи разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера, министри и депутати, които предизвикаха мощен скандал и разклатиха позициите на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Отсъствието на Цветанов от мястото на взрива, както и мълчанието му по случая направиха впечатление и на медии, и на политици. В същото време премиерът Бойко Борисов сензационно обяви, че взривът е бил предварително планиран и е конспирация на Алексей Петров. Борисов бил уведомен за това още в събота.

Явор Дачков от своя страна припомни, че неотдавна е била взривена камера на КАТ в близост до редакцията. Това е станало в деня, в който той получил флашка със записани разговори. Снощи пък той имал среща, свързано с предстояща нова "важна" публикация на вестника.

На въпрос кои биха могли да бъдат поръчителите, Дачков отговори: "Аз искам да върна темата към разговорите на Ваньо Танов. Там има данни за сериозни престъпления. Има хора, чиито интереси са нарушени от такъв вид шум. Добре е полицията да даде отговор на тези въпроси".

Според Патрашкова инцидентът има политически привкус. "Нали не допускате, че някоя фолк певица, недоволна от публикациите във вестника, е поставила това взривно устройство.?"

Тя припомни, че точно на днешната дата преди една година в жилището му показно бе арестуван бившият висш съветник в ДАНС Алексей Петров. Сега той е извън ареста, а точно в деня на взрива пред "Галерия" Съюзът за стопанска инициатива подкрепи кандидатурата му за президент.

Издателство "Милениум" е собственост на Недялко Недялков, бивш издател на вестник "Уикенд" и син на поета социалист Недялко Йорданов.

"Убеден съм, че взривът е предназначен за в-к "Галерия". Става въпрос за сплашване на вестника, заради разкритията, които прави", заяви Недялков.

"В такива случаи всеки може да има интерес. Полицията да си свърши работата. Чудя се защо Борисов и Цветанов не са тук. Иначе за всяко по-дребно престъпление ходят и дават веднага версии. Сега виждате, че ги няма", коментира Явор Дачков.

Политиците: Това е посегателство срещу държавността

Експлозията пред редакцията на "Галерия" става в деня, в който в София пристига еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в навечерието на очакваното публикуване на междинния мониторингов доклад за България в областта на правосъдието и вътрешния ред. По-същото време в София идват още трима еврокомисари.

Председателят на парламента Цецка Цачева определи случилото се като "изключително неприятен акт, още повече в деня, в който пристига еврокомисарят по сигурността".

По думите ѝ има държавни специализирани органи, които ще разследват, и когато те предоставят своите анализи и резултати, ще може да се коментира по-подробно случаят.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев видя във взрива "посегателство срещу държавността".

Взривът се дължи или на невъзможност на МВР да гарантира сигурността в страната, или министерството използва бандитски методи, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му Цветан Цветанов не коментира темата, защото не може да си направи пиар от случая.

"Искам да знам какво се случва в държавата. Питам, кога ще бъде бомбата на "Позитано”, язвително подхвърли в кулоарите на парламента депутатът от левицата Кирил Добрев.

"Неприятно е, че това се случва в България, още повече в знаков ден, когато у нас идват четирима еврокомисари, включително този по вътрешна сигурност и обществен ред", каза и зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него негативният ефект е безспорен, но може да бъде сведен до минимум само с бързи и решителни действия от страна на специализираните органи.

Костов: Управляващите не контролират престъпността

Взривът пред в. "Галерия" показва, че правителството не може да гарантира сигурността дори на тези, които остро го критикуват, коментира съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Той определи мълчанието на МВР по случая като неадекватност. Според него първият човек, който е трябвало да отиде веднага на мястото на взрива, е бил министърът на вътрешните работи. Защо го няма, какво чака, попита той.

"Този взрив идва в изключително лош момент и изглежда като продължение на атаката срещу правителството с други средства. Защото тези, които ще спечелят от разрушаване на авторитета на правителството и от подкопаването на убедеността на европейците, че то е в състояние да контролира и да се справя с престъпността, ще бъдат силно обезсърчени. Правителството не може да гарантира сигурността дори на тези, които остро го критикуват", смята Костов.

"Помните, че в отговор на мой въпрос защо се пазят Станишев, Румен Петков и Доган, Борисов каза, че те са национално богатство, че са опозиция и не бива да се допусне косъм да падне от главата им. Този случай показва, че управляващите не контролират престъпността. Най-неуместно е в този момент да бъде атакуван острокритичният говорител срещу правителството. Знаем кой издава този вестник, кой им плаща заплатите, кои ходиха на консултации при Алексей Петров и сега да се правят, че нямат нищо общо според мен е неуместно", смята той.

Все пак Костов е скептичен, че взривът срещу вестника може да е инсцениран от потърпевшите. Той припомни, че когато преди години пред неговия дом е бил подхвърлен 500 грама тротилов еквивалент, първите коментари на Бойко Борисов и на Филчев са били, че политикът сам си е инсценирал инцидента. "Грозни са тези намеци на инсценировка", смята Костов за конкретния случай.

Сидеров: Прави се опит за държавен преврат

Цяла група сега прави опит за държавен преврат. Групата включва Алексей Петров, Велизар Енчев, Валери Симеонов и телевизия СКАТ, за която има данни, че е на Алексей Петров, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него президентът Георги Първанов има полза и стимулира подобни действия срещу правителството.

Сидеров настоя Патрашкова и Дачков трябва да бъдат проверени заради отговорността им за огласянето на подслушани разговори и вместо да се правят на национални герои, да бъдат съдени.

Възможно е Алексей Петров, чието рождено име е Асан Омеров, да го е организирал това подслушване, заяви още Сидеров. По думите му обаче прокуратурата не предприема нищо. Може би това са връзките на Алексей Петров още от времето, когато Никола Филчев беше главен прокурор, допусна Сидеров.

Цветанов усеща "припокриване на развижването", свързано с политическата дестабилизация

Министър Цветан Цветанов от своя страна констатира, че в последните няколко седмици се усеща припокриване на раздвижването "на някои от организираната престъпност, свързано с политическата дестабилизация, която идва от българската опозиция“.

"Доста озадачаващо е – каква е тази подкрепа, каква е тази концентрация, какво е това обединение в искането за дестабилизирането на страната от две диаметрално противоположни партии в българския парламент, които са от две различни политически семейства и са също така – от две различни европейски политически семейства? Може би целта е една – да запазим статуквото, да върнем всичко, което наблюдавахме в последните 20 години. Но аз уверявам, че професионализмът на служителите на МВР и политическата воля на българското правителство ще продължат за неутрализиране на тежката организирана престъпност и на престъпността като цяло“, преповтори за преден път лайтмотива си от последната седмица вицепремиерът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.