Според стрес тестовете на АЯР няма рискове за сегашната и бъдещата АЕЦ

Ядрената ни централа ще издържи трус от 7-8 по Рихтер във Вранча

Има обаче проблеми с електрозахранването и трябва да вложи "неогромна сума" за подобряване на сигурността

Ядрената ни централа ще издържи трус от 7-8 по Рихтер във Вранча

АЕЦ "Козлодуй" може да издържи земетресение с епицентър във Вранча и магнитуд от осма степен по Рихтер, което на площадката на ядрената централа ще бъде усетено със сила около 7.2 степен. Подобен трус би създал дребни проблеми в централата, а бъдещата АЕЦ "Белене" би продължила работа без никакви проблеми, сочат данните от проведените от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) стрес тестове на съществуващата и на проектната АЕЦ "Белене", проведени през миналата година.

Няма вариант, в който да се случи земетресение с епицентър под площадките на АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене", категорично е отхвърлено наличието на разлом под бъдещата централа, каквито подозрения изказват еколозите, стана ясно от думите на председателя на АЯР Сергей Цочев.

Работещата ни централа обаче има, макар и малки, проблеми със сигурността на електрозахранването. Налага се ремонт на дигите по брега на Дунав, заради което операторът трябва да инвестира неогромни средства за изпълнение на предписаните от регулатора мерки за повишаване на безопасността на АЕЦ "Козлодуй", заяви Сергей Цочев на пресконференция в четвъртък.

Не е  правена икономическа оценка колко ще струва подобряването на сигурността на "Козлодуй", но според Цочев "не става дума за огромни средства" и те са във възможностите на оператора.

Стрес тестовете на европейските реактори бяха наложени от Брюксел след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през март миналата година, причинена от цунами в резултат на силно земетресение. Националните доклади за сигурността на ядрените централи в ЕС трябва да се одобрят от ЕК до март, а след това до април ще има проверки за състоянието на блоковете на място като е възможно комисията да направи допълнителни препоръки за повишаване на сигурността на реакторите.

В АЕЦ "Козлодуй" са тествани както работещите V и VІ блок, така и затворените ІІІ и ІV, тъй като в реакторните им басейни все още има отработено ядрено гориво, което трябва да се извади до средата на тази година. Проверени са и хранилищата за ядрено гориво за това как ще издържат земетресение, наводнение, комбинация от двете природни бедствия, загуба на електрозахранване и липса на вода за охлаждане на реакторните системи.

Установено е, че централата може да издържи 1.6 пъти по-голямо земетресение от това, за каквото е проектирана. Тя може да понесе трус от 7-8 степен по Рихтер във Вранча, което е и най-силният възможен  магнитуд за този епицентър в Румъния, който най-силно застрашава и АЕЦ "Козлодуй", и бъдещата АЕЦ "Белене". На територията на българските централи то би се усетило като 6-7 степен по Рихтер, обясниха от АЯР. От там обаче допълниха, че по-коректно е силата на труса извън епицентъра му да се измерва по скалата на Медведев, Шпонхойер и Карник (МСК) за съответното място. Така АЕЦ "Козлодуй" би издържала трус от 8 степен по МСК, а АЕЦ "Белене" – девета степен по МСК, изчисли Цочев.

АЕЦ "Козлодуй" ще издържи и шоково едновременно скъсване на хидросъоръженията по Дунав "Железни врата" 1 и 2, допълни председателят на АЯР.

"Площадката е разположена на 35 м надморска височина и на практика е незаливаема", заяви той. Стрес тестовете сочат, че дори при проливни продължителни дъждове и голяма приливна вълна по Дунав максимално достижимото ниво на реката ще е 32.9 метра. Все пак е препоръчан ремонт на защитните диги край централата. При безводие има планове за поетапно спиране на производство, обясни зам.-шефът на АЯР Борислав Станимиров.  
 
Отчетено е обаче, че при неочаквани външни въздействия централата ще има проблем с електрозахранването, тъй като разполага само с един мобилен дизелов генератор и той може да е недостатъчен за необходимата поддръжка на системите и особено на охлаждането на реактора и на басейните с отработило ядрено гориво. Затова агенцията е наредила на оператора да купи още две такива съоръжения и да използва електросистемите на затворените ІІІ и ІV блок за осигуряване на допълнително захранване при тежка авария.

Анализирано е и въздействието на екстремни студове или жеги, както и удари от мълнии и е установено, че системите за сигурност на АЕЦ "Козлодуй" са надеждни, макар и да имат  нужда от малко подобряване. Сред тях е поставянето на допълнителни системи за измервания в херметическата обвивка на реакторите и на температурни датчици.

Част от предписаните мерки за повишаване на безопасността вече се прилагат, основната част от тях трябва да се направят през тази година, а съвсем малка част като построяването на нов авариен център ще се реализират в средносрочен план, обясни Цочев.

Проектът за АЕЦ "Белене" също е бил подложен на стрес тестове, макар и това да не се изисква от ЕК, тъй като в обхвата на проверките влизат само реактори, които работят или проекти за такива, които са в процес на изграждане или са лицензираникъм 31 март 2011  г. "Белене" още няма лиценз, но по документи е бил подложен на съответния анализ.

Тъй като проектът има освен активни и пасивни системи за защита, той може да работи 159 дни без проблем и при пълно спиране на тока, обясни Цочев. Липсата на вода също не е проблем за бъдещата централа, тъй като тя разполага с повече системи за сигурност от АЕЦ "Козлодуй".

Шефът на АЯР допълни, че от АЕЦ "Козлодуй" вече са ги уведомили за намерението си да повишат мощността на реакторите от сегашните 1000 МВ за производство на електроенергия на 1080 МВ и от 3000 МВ за топлоенергия на 3120 МВ. Предстои изготвянето на програма за извършването на тази програма за модификация на реакторите, която вероятно ще съвпадне с процедурата за удължаване на живота на двата реактора и тяхното прелицензиране за работа след 2017 и 2019 г. съответно.

Цочев не се ангажира с коментар дали операторът може да издържи финансово едновременното придвижване на двете процедури, както и евентуалното построяване на седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?