Игра на опозиция

Яне Янев иска отмяна на ядрения референдум, бил противоконституционен

ГЕРБ обявиха, че това било "солова акция" на независимия депутат

Яне Янев. Сн. БГНЕС

Независимият народен представител Яне Янев, който след като не успя да "уволни Бойко Борисов" се преориентира и започна да подкрепя управляваща партия, показа в четвъртък плах опит, имитиращ опозиционност. На специална пресконференция в Народното събрание Янев обяви, че и той като депутата Лъчезар Тошев от Синята коалиция ще внесе в деловодството на парламента проекторешение за отмяна на ядрения референдум, насрочен за 27 януари.

Освен щението за отмяна на референдума, Янев има искане и към държавния глава Росен Плевнелиев да сезира все още непопълнения изцяло Конституционен съд за противоречието между въпроса в допитването и основния закон.

Редакцията на питането обаче е дело на 76 народни представители от ГЕРБ, които в началото твърдяха, че ще агитират за атомна енергетика, но след нареждане свише на премиера Борисов и лидер на ГЕРБ, дадено чрез ефира на ТВ7, позицията на депутатите се промени и те ще агитират сред избирателите си да гласуват с "не".

"Въпросът е конституционен и целесъобразен", отговори на искането на Янев юристът от ГЕРБ и член на правната комисия Димитър Лазаров, който допълни, че няма как управляващите да подкрепят искането на РЗС.

"След решението на Народното събрание за назначаване на референдума допитването вече е насрочено с указ на президента, който няма как да бъде атакуван или отменен, информационната кампания е в ход, районните избирателни комисии организират допитването", са мотивите на управляващите и на опозицията отляво и дясно.

"Това е солова акция на Яне Янев. През следващите шест месеца до изборите той ще се бори да яхва всяка вълна, за да влезе в новинарските емисии", коментираха депутати от ГЕРБ, цитирани от "Дневник".

От думите им обаче не става ясно каква друга би могла да бъде една акция на "независим" депутат, освен солова. Именно парламентаристите от управляващата партия помогнаха на Янев да бъде чест гост в медийното пространство, след като с техните гласове бе създадена временна анкетна комисия за корупция по високите етажи на властта. Заради звеното, известно в кулоарите на властта като "Комисията по всичко" независимият депутат и лидер на РЗС често разяснява позициите си пред медиите по всякакви политически въпроси.

Въпреки че защитиха правотата на въпроса си за референдума, от управляващите за пореден път бе подчертано, че ще се съобразят с командата на Борисов и ще гласуват на допитването "против", въпреки че са негови идеолози за този му вид. Диан Червенкондев от ГЕРБ, който оглавява временната комисия за проверка на проекта "Белене", отново заяви, че партията ще гласува с "не" на референдума. Само преди дни пред Mediapool той каза, че вероятно има правен проблем с въпроса.

От БСП и Синята коалиция, които участват в инициативните комитети, агитиращи съответно "за" и "против", също не подкрепят искането на Янев.

"Референдум ще има въпреки паниката на управляващите, 750 000 подписа не могат да бъдат игнорирани", заяви Румен Овчаров от БСП. Той поясни, че това вече ще бъде политически референдум "за" и "против" управлението на ГЕРБ, което вече струва на страната прекалено скъпо.

"Защо ГЕРБ се притеснява от гласа на народа, да вземат тогава да отменят и парламентарните избори", заяви колегата му от левицата Петър Курумбашев.

От Синята коалиция също се обявиха за провеждане на референдума, но с друг мотив. "Проектът е спиран от три правителства и все се е намирал някой, който да го възобнови, затова е нужен референдум, който ясно да каже "не" на "Белене", коментира пред журналисти съпредседателят на коалицията Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?