"Яневагейт": "ПИБаджиите" били готови да плащат за спасението на съдия Янева

"ПИБаджиите" са изразили готовност да съберат пари, за да спасят заплашената от отстраняване шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Това се чува от поредния запис по аферата "Яневагейт", публикува в петък от сайта "Биволъ". Ето и цялата стенограма от разговора, свалена от "Биволъ", в който участват само съдия Янева и близкия до нея адв. Мондешки:

Мондешки: С ПИБаджиите говорих и с всички останали щото всички са притеснени много за тебе. Казаха давайте, казвай какви пари да съберем, някакъв фонд, за да те спасяваме.

Янева: А-ха-ха-ха-ха (смее се гръмогласно-б.р.)

Мондешки: А-ха-ха. Всички са готови фонд за спасение, вика, знаеш ли на кого трябва да се плаща и какво трябва да се плаща.

Янева: Да ходят при Бойко да ги дадат.

Мондешки: Давай, всички са готови да дават пари.

Янева: Да ходят при Бойко и да ги носят (смее се-б.р.).

Мондешки: Сутринта съм ги прогонил всичките. ПИБ, всичко живо чака.

Янева: смее се

Мондешки: Много са притеснени.

Янева: Еми, знаеш ли какъв батак ще стане.

Мондешки: Ама не, готови са да помагат.

Янева: Ти гледай ся какво правят. Министърът внася едновременно с това на Сотир, министърът внася дисциплинарка срещу мене и Бони. Срещу мен за СРС-та, срещу Бони за

Мондешки: Разпределението…

Янева: За разпределението на делата. И сега, след мене, ако мене ме отстранят най-старша е Бони. И трябва да поеме тя съда. Обаче те ще искат да я уволнят нея или да я отстранят за шест месеца и тогава следващият по старшинство е Ники Димов.

"Биволъ" е задал въпрос до кабинета на премиера Бойко Борисов дали е имал контакти с представители на ПИБ по въпроси свързани с "опраскването" на Владимира Янева. Отговор до момента няма.

От десетина дни сайтът започна да пуска непубликувани до момента разговори. Преди два дни от записите се чу как Владимира Янева обяснява злоупотребите със секретни способи в службите.

Тя каза, че съществуват "хиляди врътки" за заобикаляне на ограниченията, разписани в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), така че службите да подслушват когото и колкото си искат.

Аферата "Яневагейт" води началото си от скандала "Червей", от който се разбра, че хиляди са били незаконно подслушване с разрешението на съдия Владимира Янева. Тя беше отстранена по искане на главния прокурор, но сигналът за атака срещу нея бе даден от премиера Бойко Борисов от Брюксел.

"Червей" избухна в началото на февруари м.г., Заради него тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров подадоха оставки по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Последва серия от изтекли записи на разговори между Янева, Ченалова и Мондешки, водени в разгара на аферата "Червей". Тримата си говорят най-вече за поисканото от премиера Бойко Борисов "опраскване" на съдия Владимира Янева, което е изпълнено от главния прокурор Сотир Цацаров. В записите съдия Янева много ясно посочва голяма част от задкулисните обвързаности между изпълнителната и съдебната власт, но разследване за търговия с влияние така и не бе образувано.

Прокуратурата започна разследване за това кой е направил незаконните записи, но дори и то стигна до задънена улица и бе спряно това лято. Междувременно ЕК недвусмислено настоя казусът да бъде разследван, включително и в официалния си доклад, огласен през януари, но това така и не бе направено.

Споделяне

Още по темата

Още от България