Йордан Цонев: Защо винаги питате ДПС за "Булгартабак"?

Атаката срещу г-н Пеевски идва от кръга "Капитал", каза депутатът

Йордан Цонев: Защо винаги питате ДПС за "Булгартабак"?

Как ще коментирате контрабандата на цигари, в която беше замесено името на "Булгартабак" – този въпрос предизвика учудване у депутата от ДПС Йордан Цонев и на него той отговори с въпрос: "Защо винаги питате по тази тема нас, депутатите от ДПС".

Според Цонев този въпрос не се задавал на никой друг освен на ДПС.

За контрабандата на цигари от страна на "Булгартабак" се споменава в доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата. МВР шефът Валентин Радев първо отрече името на "Булгартабак" да фигурира в доклада, а след това призна, че дружеството е споменато, но не като организатор на контрабанда.

Главният прокурор Сотир Цацаров също беше питан по темата и коментира, че не може да се самосезира за доклад, който не е стигнал до бюрото му по "официални канали".

Към момента премиерът Бойко Борисов не е коментирал въпроса.

Пеевски и "Булгартабак"

"Ако намеквате за г-н Пеевски той никога не е управлявал "Булгартабак" първо. И второ никога не е имал мажоритарен пакет в "Булгартабак". И трето не виждам никаква връзка между тази публична атака от известни кръгове, действията на институциите и г-н Пеевски", каза Йордан Цонев пред бТВ.

Кой стои зад собствеността на "Булгартабак" е трудно да се каже, защото е скрита зад офшорни компании. Официално депутатът от ДПС Делян Пеевски призна само за 5% дял, който впоследствие продаде. През пролетта на тази година "Бритиш американ табако" пък купи само цигарените марки на холдинга за 100 млн. евро – толкова, за колкото първото правителство на Бойко Борисов го продаде.

"Поредната инсинуация да бъде забъркано името на г-в Пеевски в неща, първо които не са ясни откъде ги има, няма отговор на институциите, няма нищо", каза  Цонев, който заедно с Пеевски е автор на законопроекта за офшорните фирми.

"Аз смятам, че тази атака е зловредна, злоумишлена, защото рони авторитета на ...", допълни той.

Според депутата от ДПС атаката идва от кръга "Капитал". "От тези, които казваха кои министри да бъдат без да имат това право. От този който във вашето студио казва, че е ходил при премиера, за да иска да бъде спряна проверката срещу него", каза още Цонев, визирайки единия от собствениците на в."Капитал" Иво Прокопиев и запора на имуществото му от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Иво Прокопиев каза, че се е срещнал с Бойко Борисов, когато е разбрал за предстоящата проверка на КОНПИ срещу него, но не за да се опита да я спре, а за да го информира за законовите нарушения, които се готвят.Борисов му отговорил, че и на него не му харесва (случващото се), но нищо не можел да направи.

"Не непременно Бойко Борисов казва истината във всяка ситуация. Проблемът е, че институциите на държавата са приватизирани, суверенът е подменен, те не служат на интересите на гражданите, а на интересите на няколко души... На г-н Борисов според мен определено не му харесва да има независими медии", коментира още Иво Прокопиев преди дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България