Цацаров още не е чел доклада за "Булгартабак", имал по-важни задачи

снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров все още не се е запознал с доклада на турските служби за "Булгартабак", защото има по-важна работа. Това каза той в понеделник след церемонията по встъпването в длъжност на новия шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който си остава и зам.-главен прокурор.

"Далеч по-голям приоритет ми е случаят в Момчилград и случилото се днес (понеделник) в София", каза главният прокурор и допълни, че ще се запознае с турския доклад, след като приключи работата по тези два инцидента. Преди ден в Момчилград бе открито мъртво 7-годишно момиченце, а в понеделник в София в колата си бе прострелян шеф на отдел в НАП.

 

В доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ) се посочва, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция". Документът беше оповестен преди повече от месец в България, но бе изпратен в прокуратурата едва миналия четвъртък от МВР. Интерпол разполага с доклада от лятото на миналата година, но няма как да се осъществи разследване без съдействието на българските власти.

Миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев най-накрая каза, че се е запознал с турския доклад, но не вярва "Булгартабак" да е организатор на контрабандата.

"Те (цигарите) са изнесени някъде, както твърдят и от самата фабрика, изнесени са в държава, където това може да се прави, а оттам количества, които не са необходими за тази държава вероятно контрабандно са вкарани в Република Турция. Така че българската страна е изправна, ние сме направили необходимото – обърнали сме внимание, включително и на тези производители, защото, както казахте, така се вреди на доброто име на България и на самото търговско дружество. Така че това правим, това го има, това е официалната информация, която в момента мога да ви дам", обясни Радев пред парламентарната вътрешна комисия миналата сряда.

От думите на вътрешния министър стана ясно, че това негово убеждение не се базира на проверка, а по-скоро на предположение. Валентин Радев обясни, че Цацаров лично го помолил да му прати доклада за запознаване. Сега се оказва, че главният прокурор има и по-важна работа.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: