Юнкер призова за достойно отношение към Туск в родината му

Юнкер призова за достойно отношение към Туск в родината му

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер би искал председателят на Европейския съвет Доналд Туск да получава достойно отношение, заяви говорителка на Юнкер, цитирана от Франс прес, след продължило 8 часа изслушване на Туск пред полското правосъдие в сряда.

Юнкер има пълно доверие в Туск, с когото работи от години, още когато двамата бяха премиери и сега като председатели на ЕК и Европейския съвет, подчерта на пресконференция говорителката Мина Андреева.

Председателят Юнкер би желал отношението към Туск да е достойно, отговори тя на въпрос за осемчасовия разпит, на който бившият полски премиер беше подложен във Варшава като свидетел.

Вчера Туск разкритикува "изключително политическия характер" на призоваването му от варшавската прокуратура като свидетел в разследване срещу двама бивши шефове на военния контрашпионаж.

Туск отказа да съобщи подробности от показанията си и изтъкна, че се е явил "най-вече от уважение към полската държава".

Председателят на Европейския съвет е информирал прокурора, че по силата на европейското право се ползва с пълен имунитет и предупредил, че ще се позове на имунитета си, ако сметне, че разследването се използва, за да му се попречи или забрани да изпълнява функциите си.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?