Според източник от Еврокомисията

"Южен поток" е възможен само при временно изключване от европравилата

МИЕ публикува неконфиденциални документи за газопровода

"Южен поток" е възможен само при временно изключване от европравилата

Европейската комисия настоявала проектът за строеж на газопровода "Южен поток" да премине процедура за временно изключване от обхвата на Третия енергиен пакет по модела на Трансадриатическия газопровод - ТАП. Това съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС в четвъртък , позовавайки се на информиран източник.

"ТАП и "Южен поток" пресичат територията на страни членки на Европейския съюз и на страни, подписали договора за енергийна общност. Член 36 от газовата директива на Третия енергиен пакет предвижда възможност за временно изключване от регулаторната практика на двата проекта", посочват от Еврокомисията за ИТАР-ТАСС.

"Представители на Европейската комисия разглеждат варианта проектът "Южен поток" да бъде изключен от ограничителните мерки като единствено възможен", отбелязва източникът , посочвайки, че руската страна засега не е готова да се обърне към ЕК със заявка за т-нар. дерогация от европравилата, които забраняват добиваща газ компания да е оператор на преносна мрежа и изискват достъп до тръбата да получат и други доставчици, освен руската "Газпром" - основният акционер в тръбата, която ще минава по дъното на Черно море през България, Сърбия, Унгария и Словения до Австрия.

От ЕК обясняват пред ИТАР-ТАСС, че "според процедурата, инициаторът на проекта трябва да подаде заявка за изключение от ограничителните мерки в упълномощен орган за държавно регулиране, като след това молбата бъде изпратена до Европейската комисия.

За "Южен поток" не е била подавана заявка.

Руското министерство на енергетиката потвърди, че не е изпращало документи в ЕК с молба да се разгледа въпросът за изключване на проекта "Южен поток" от действието на Третия енергиен пакет.

Според Лента.ру предварително съгласуване на въпроса с подобно искане за дерогация на ниво експерти показало, че ако такова бъде поискано, вероятно ще се наложи промяна на основните параметри на бизнес-модела на проекта.

Като друга причина изданието посочва негативния опит на Русия с изключването ат правилата на ЕС на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море до Германия, както и заради все още неопределените перспективи пред газопровода ОПАЛ, който се явява продължение на "Северен поток".

ИТАР-ТАСС припомня, че през май 2013 г. ТАП, който ще доставя азерски газ за Европа, бе освободен от принципа за разделение на собствеността (транспорт и продажба) и получи всички необходими разрешения от ЕК.

"Заявлението за оттегляне на ограниченията от проекта ТАП бе подадено през 2011 година. На 16 май 2013 г. бяха предоставени частични изключения, но проектът продължава да се изпълнява според законодателството на ЕС", потвърдиха от ЕК.

Българското Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) пък публикува на сайта си "всички документи по проекта "Южен поток“, които не представляват търговска тайна и не засягат трети страни", според съобщението на ведомството.

Реално, сред публикуваните документи е само част от кореспонденцията на МИЕ от последните четири месеца с "Българския енергиен холдинг", който е акционер в проекта "Южен поток", с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер покрай наказателната процедура, открита от Брюксел срещу страната ни заради "Южен поток", и с българската прокуратура. Тези документи не разкриват съществено нови неща около реализацията на руския проект у нас проекта и генезиса на проблемите му.

Става ясно обаче, че все пак след искането на ЕК от 2 юни 2014 г. да се спрат всички дейности по "Южен поток" в България бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е писал на шефа на БЕХ Иван Йончев на 12 юни 2014 г., за да го информира, че "БЕХ следва да предприеме необходимите действия за преустановяване възлагането на тръжни процедури, свързани с изграждането на "Южен поток", сключването на договори по тях и да се въздържа от вземането на решения, които може да приведат такива договори в действие и/или изпълнение".

На 8 юли обаче Стойнев пише ново писмо до Йончев, в което, позовавайки се на одобрена от Министерския съвет на 25 юни позиция на българия до Европейската комисия относно започналата наказателна процедура заради "Южен поток", че БЕХ може да предприеме на корпоративно ниво съвместно с "Газпром" необходимите действия за реализацията на проекта за газопровода.

Публикувано е и Споразумението между България и Русия за "Южен поток" от юли 2008 г., което предвижда капацитетът на тръбата през българска територия да бъде дадена за управление на "Газпром" дългосрочно като е фиксирано, че ще има клауза "транзитирай или плащай" за ползването на обемите. Записано е още, че капацитетът на тръбата може частично или изцяло да се дава на трета страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес