За седмица са запечатани 22 търговски обекта по южното Черноморие

За седмица са запечатани 22 търговски обекта по южното Черноморие

За неиздаване на касови бележки са запечатани 22 обекта по южното Черноморие от началото на юли досега, а от началото на годината техният брой е 156. Това съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

Последният затворен обект е магазин за детски стоки в Несебър. В курорта Слънчев бряг през седмицата са запечатани акумулаторни колички триколки, атракционно съоръжение и магазин за плажни артикули. Сред затворените временно обекти по Южното Черноморие са и автомивка и високооборотно заведение за бързо хранене.

"Запечатването е крайно неприятна мярка и за двете страни. За НАП това не е цел, а само средство за постигане на дисциплиниращ ефект. Нито едно от тези запечатвания нямаше да се случи, ако беше издаден фискален бон", коментира говорителят на НАП Бургас Христо Узунов. 

От приходното ведомство в морския град припомнят, че при повторно неиздаване на фискален бон, търговският обект се запечатва за срок от един месец.

Лятната контролна кампания на Национална агенция за приходите по Черноморието за спазване на данъчното и осигурителното законодателство вече дава резултати и те са в посока спазване на правилата и подобряване на фискалната дисциплина от страна на търговците, посочват от НАП в Бургас.

Контролните действия са насочени главно към промяна в поведението на търговците в посока доброволно спазване на законодателството и отчитане на реалните обороти. В същото време към нарушителите законът се прилага в цялата му строгост.

За повишаване на фискалната дисциплина съществена роля играят и патрулните двойки на НАП, които обхождат всекидневно алеите на курортите. Патрули има и в черноморските градове. Те следят за рискови обекти, извършват контролни покупки, но и разясняват целите на данъчната контролна кампания. Към тях търговците могат да се обръщат и с въпроси, свързани с отчетността и работата на фискалните апарати, посочват от НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?