Задължителната паспортизация на сградите отпада

МРРБ ще бори корупцията с премахване на инженеринга от обществените поръчки

Задължителната паспортизация на сградите отпада

Премахване на задължителната паспортизация на сградите, отпадане на инженеринга от обществените поръчки с публични средства, олекотяване на процедурите за вадене на разрешително за строеж - това са част от промените в нормативни документи, свързани със строителството, които подготвя Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това съобщи на пресконференция ресорният министър арх.Виолета Комитова. Тя посочи, че промените са съобразени и обсъдени с исканията на браншови организации.

"Всеки, който някога се е занимавал със строителство, знае колко трудно е и колко време се хаби за получаване на разрешение за строеж. Това е и причината, казвам го най-отговорно, да изгоним много чуждестранни инвеститори от България", заяви арх. Комитова.

Тя допълни, че настоящото ръководство на МРРБ няма как да направи дълбоки законови промени, защото в момента няма действащо Народно събрание. Подготвените промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от екипа ѝ ще бъдат внесени в парламента след изборите на 14 ноември.

Без задължителни техническите паспорти за строежите

На първо място се отменят "безсмислените", по думите на Комитова, изисквания за вадене на технически паспорти на всяка сграда до 2024 г., каза регионалният министър. Това обещание беше поето от нея още по времето на предишния парламент по настояване на "Демократична България".

Комитова повтори тезата си, че изискването въведено в Наредбата за техническите паспорти на строежите от предишните управляващи е безсмислено.

"Технически паспорт е нужен само, ако правите преустройство на сградата. Защо ѝ трябва такъв на вашата баба на село, която освен това трябва да извади 1000 лева за това?", попита арх. Комитова.

Регионалният министър сравни техническите паспорти на сградите с личните карти на хората. Тя посочи, че документът отразява моментното състояние на сградата и ако след 10 години се вземе решение за ремонт, тогава паспортът ще изглежда по друг начин и ще е необходимо да се вади нов.

Това изискване беше дълбоко несправедливо и дискриминационно спрямо собствениците на частни жилища. На част от тях държавата направи паспортите на сградите безплатно по Националната програма за обновление на жилищата, докато болшинството от населението на практика трябваше да плати двойно - веднъж чрез данъците си за паспортите на обновените сгради с държавни пари и втори път за тези, в които живее.

Пада изискването за достъпност на всички жилища за инвалиди

На второ място, като успех регионалният министър отчете отмяната на въведеното от ГЕРБ изискване всички жилища в нови сгради да са достъпни за хора с увреждания.

"Тези правила изискват например по-големи врати, по-големи бани, да няма праг между дневната и банята и т.н. Взехме пример от германският модел - за по-големите сгради има резон тези изисквания да се прилагат, но не при всички", каза арх. Комитова.

По Наредбата за достъпна среда имаше изискване в многофамилни жилищни сгради всички апартаменти да са предвидени за хора с увреждания. В момента се работи то да отпадне, като се предвижда само един апартамент, по възможност на първия етаж, от сграда с над 30 жилища, да отговаря на изискванията за достъпност, обясни Комитова. По думите ѝ за по-малките жилищни сгради такова изискване няма да има.

Докато текстовете се преработват, старата наредба е отменена със срок до една година, посочи регионалният министър.

Наредбата беше приета преди около година в изпълнение на Закона за хората с увреждания и на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Срещу тези изисквания се обявиха инвеститорите с аргумента, че цената на жилищата ще скочи рязко и те няма да могат да се продават. И без да са изпълнили изискването в наредбата обаче цените на апартаментите тази година полудяха в големите градове и отбелязват ръст на места около 10% на годишна база.

Борим корупцията с отпадане на инженеринга

МРРБ ще внесе в парламента и промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които предвиждат отпадане на инженеринга за всички строежи, в които има и един лев публични средства, каза арх. Виолета Комитова.

Регионалният министър смята, че с премахването на инженеринга ще се намали цената на строежите, ще се повиши качеството им и ще се създадат условия за по-малко корупция.

Инженерингът е вид обществена поръчка за строителство, при която избраният изпълнител сам изработва работния проект, а след това го изпълнява. Обикновено тази процедура се прилага за големи обекти, като строителство на атомни централи, язовири, пътни и железопътни магистрали например.

Според Комитова така се "създава възможност за оскъпяване на строителството 4-5 пъти". "Искаме да забраним това за всички строителни проекти, в които има и един лев държавни пари", добави регионалният министър.Тя посочи, че промените в ЗОП са по инициатива на министъра на финансите и Агенцията за обществени поръчки.

Темата за инженеринга от дълги години е спорна между гилдиите в строителния процес. От едната страна са професионалните организации на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, а от другата страна е строителната камара, която е за инженеринга.

Промени при уличната регулация и прествемите обекти

МРРБ ще внесе в бъдещия парламент и промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) по чл. 148, който беше въведен през февруари 2021 г. и регламентира така наречената приложна регулация. По този начин на практика се въведе забрана за строителство в София, смята арх. Комитова.

Тя напомни, че този член от ЗУТ беше обжалван от омбудсмана. По него има становища на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, според които е въведена недопустима безсрочна строителна забрана и промените са противоконституционни, каза арх. Комитова.

По тази причина МРРБ работи да го промени така, че да бъдат удовлетворени както тези, които искат да сторят, така и тези, които искат да отчуждават, и тези, които прилагат регулацията.

Подготвят се и промени в ЗУТ, с които допълнително ще се затегнат правилата за прокарване на ток, вода и канализация до преместваемите обекти по улиците. Целта е да не се повтаря случаят от миналата зима, когато оголен кабел в шахта уби момче на бул. "Академик Иван Гешов" в София.

Друга нормативна промяна в ЗУТ е свързана със случая с така наречените преместваеми обекти на къмпинг "Смокиня". Те се оказаха незаконни, но се оказа, че ДНСК няма право да се намеси.

Промяна в ЗУТ ще има и по отношение, от коя дата е валидно издаденото разрешение за строеж. Тази промяна е по повод случая "Артекс". За това МРРБ предлага разрешението за строеж да важи само от датата на разрешението, а не от някакви други дати, каза арх. Комитова.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?