Задържан за корупция шеф на ДАИ в сделка със Столична община за 135 млн. лв.

Компания, свързвана с бившата групировка ВИС, поема обслужването на 16 линии с 60 нови екоавтобуса

Нови 60 автобуса на частния превозвач "МТК Гроуп" ще обслужват 16 линии на градския транспорт в столицата основно в северните и западните райони - Нови Искър, Кремиковци, Връбница, Надежда.

Във вторник първите 20 автобуса бяха тържествено строени на площад "Александър Невски" и от сряда започват работа. Останалите 40 автобуса поетапно ще пристигнат до 1 август, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на церемонията, на която присъстваха още председателят на СОС Елен Герджиков, транспортният министър Ивайло Московски, зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев, директорът на СДВР Иво Иванов и др.

Събитието беше анонсирано от ВМРО с акцент, че това са нови екоавтобуси, които подобряват качеството на въздуха в София – един от най-замърсените градове в Европа с фини прахови частици. "Срамната сделка", както я нарекоха съветници от БСП и ДСБ, беше прокарана през Столичния общински съвет (СОС) от трети опит от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрейра. Първоначално групата на ГЕРБ бе против, но впоследствие подкрепи.

Тази сделка практически бележи завой в политиката на ГЕРБ по отношение на автотранспорта в София. Кметът Фандъкова многократно бе заявила, че обслужваните от частни оператори линии постепенно ще преминават на обслужване от общинското дружество "Столичен автотранспорт". След като ГЕРБ и "Обединени патриоти" поеха управлението на държавата, обаче, общинарите от ГЕРБ смениха курса и тихомълком започна удължаването на договорите с частните превозвачи. Обяснението е, че Столична община няма нужните автобуси.

Катарзисът на Фандъкова

Договорът с "МТК Гроуп" има дълга история, още от времето на кметуването на настоящия премиер Бойко Борисов, когато през 2008 г. след скандал около разпределянето на линиите от градския транспорт между частни превозвачи на концесия "изгърмя" тогавашният зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов.

Странно е, че сегашният кмет Йорданка Фандъкова не присъства на заседанието на Общинския съвет, когато бе одобрена сделката с "МТК Гроуп".

На церемонията по посрещането на екоавтобусите тя припомни, че първоначално е отказала да подпише договора. Решението си е променила след "дълги преговори", в резултат на които са били подобрени параметрите по сделката. Така например частният оператор склонил да намали цената до тази на "Столичен автотранспорт"; договорени били допълнителни удобствата в автобусите – климатици и нисък под за възрастните и майките с деца. Най-важното, по думите на Фандъкова, е смяната на дизеловите автобуси с газови.

"С този проект с договор с частен оператор за въвеждане в експлоатация на 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт ЕВРО VІ правим една нова стъпка в борбата срещу замърсяването на въздуха. Искам да благодаря на всички, които имат заслуги това да направим един изгоден за общината договор", заяви Фандъкова. И допълни, че сега за нея е най-важното условията по договора да се изпълнят и хората да се возят удобно.

Любопитен щрих е, че съветниците взимат решението за договор за над 135 млн. лв. в разгара на скандала за ремонта 60 спирки от градския транспорт за 240 хил. лв., което коства поста на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов. Той публично не е защитавал "срамната сделка" и не я е коментирал, най-вероятно защото не е пожелал да участва в нея.

С кого подписва столичният кмет

През последните години съдружниците в "МТК Гроуп" се менят, но обединяващата е фамилия Илиеви, които, според публикации в медиите, са братовчеди на разстреляните босове на някогашната застрахователна компания ВИС 2 Васил и Георги Илиеви.

Към настоящия момент равни дялове в "МТК Гроуп" имат Велизар Тодоров Илиев и "Джей Ар Инвест" АД.

"Джей Ар Инвест" е собственост на Емилия Йорданова Илиева (28 дяла), Боян Георгиев Шопов (47 дяла) и Десислава Пейчинова Георгиева – Йорданова (25 дяла).

В съвета на директорите на "Джей Ар Инвест" е бившият шеф на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков, който през 2013 г. беше арестуван заради корупция.

Няма публична информация как е приключило това разследване на прокуратурата. Mediapool не успя да се свърже по телефона с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, нито пък с Валентин Божков, който от 2014 г. работи като адвокат.

През 2016 г. превозвачът почти не е развивал никаква дейност, показва финансовият му отчет, публикуван в Търговския регистър. "МТК Гроуп" отчита приходи от 1000 лв., толкова са били и разходите му. Заплати на служители и работници не са плащани. Година по-рано дружеството е имало оборот от 25 хил. лв.

"МТК Гроуп" ще обслужва 16 линии

"МТК Гроуп" ще експлоатира през следващите осем години 16 автобусни линии с номера - 18, 20, 21/22, 23, 24, 24А, 25, 26, 28, 29, 31, 81, 86, 117, 118 и 119. Те обслужват крайните северни квартали на София - Орландовци, Чепинци, Локорско, Войняговци, гара Курило, Бенковски, Иваняне, Свобода, Бухово, Желява и Ботунец.

Годишната транспортна задача на фирмата е 5.5 милиона километра. Столичната община ще плаща по 3 лв. без ДДС за 1 километър пробег на "МТК Гроуп". Това прави близо 17 млн. лв. годишно или над 135.5 млн. лв. за 8 години.

Цената от 3 лв./км може да бъде променена при инфлация или дефлация от над 5% годишно, както и при поскъпване или поевтиняване на горивото от над 20% годишно, по данни на Националния статистически институт, беше заложено в проектодоговора.

Карлос Контрейра твърди, че от всички частни превозвачи "МТК Гроуп" ще возят на най-ниската цена. Съветници обаче твърдят, че има фирми, чиято цена е 2.60 – 2.80 лв./км. Не е ясно кой казва истината, защото на сайта на Центъра за градска мобилност липсва информация за цените на частните и общински превозвачи.

Изрично в решението на Общинския съвет беше записано, че фирмата ще купи 60 нови екологични автобуса, за да обслужва 16-те линии. След приключването на договора, т.е. след осем години, Столична община може да влезе в преговори с "МТК Гроуп" и да изкупи автобусите, според решението на СОС.

"МТК Гроуп" има задължение да преназначи шофьорите от "Столичен автотранспорт", след като поеме обслужването на линиите.

В проектодоговора беше посочено, че шофьорите на автобусите нямат право да участват в гражданско неподчинение, стачки и протести.

Новите 60 автобуси, които бяха представени във вторник, са изцяло климатизирани, с платформи за достъпност за хора с увреждания и майки с колички, с камери за по-голяма безопасност на водачите, монитори за информация на пътниците, каза Фандъкова. От сряда 20 от тях ще се движат основно по линии в район Кремиковци, така че хората от Долни Богров, Бухово, Желява и Ботунец, ще могат да усетят разликата между старите дизелови и новите по-удобни автобуси, допълни тя.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера изтъкна, че за година вредните емисии от въглеводороди ще се намалеят с минимум с 1120 тона.

"Това е една много сериозна стъпка към подобряване на екологията на града и изпълняне на програмата за качеството на атмосферния въздух, която беше приета от СОС преди месец. Това е една от най-сериозните инвестиции в северните райони на София през последните години. Цената е за сметка на превозвача, това е частна инвестиция, за да може да си върши работата", каза още Контрера.

Новите 60 газови автобуса заменят досегашните 20-30-годишни дизелови превозни средства, които обслужваха линиите и бяха сред замърсителите на въздуха в града. За това оценяваме приноса на Столичната община в постигането на националната цел – по-чист въздух и здравословни условия на живот, каза зам.-министърът на екологията Николай Кънчев.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?