Заев идва в София заради "македонския революционер" Гоце Делчев

Заев и Борисов, сн. БГНЕС, архив

Първата официална визита на македонския премиер Зоран Заев ще е в София, след като правителството на Борисов официално заплаши Скопие, че ще го спре по пътя му към Европейския съюз заради историческите спорове.

Заев не уточни кога се очаква да бъде срещата, но посочи, че на нея ще бъде обсъдена темата "Гоце Делчев". 

"Очаквам, не по-късно от 10-ти ноември да има среща. Разбира се, че аз искам да посетя България и това да бъде моята първа официална визита като министър-председател на новия кабинет. Ние наистина имаме въпроси за решаване и по-точно Гоце Делчев като историческа личност. На 10-11 ноември ще се състои среща на върха в София, част от Берлинския процес, на която България е домакин. Тези дни очаквам обратна информация от България за да може да поговорим за подготовката на Берлинския процес и за този открит въпрос", каза Зоран Заев, цитиран от БГНЕС. 

Вицепремиерът Красимир Каракачано заплаши Скопие, че че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако не бъде постигнато съгласие в разговорите в рамките на Смесената експертна комисия по историческите въпроси. Каракачанов визира конкретно темата за Гоце Делчев. 

В Скопие очакват конференцията да се проведе до края на годината.

Според Заев "добре е, че съвместната историческа комисия работи върху намирането на общо решение". Той очаква да има предложения за разрешаване на този проблем.

Комисията обаче не е заседавала от ноември миналата седмица.

"Нашето желание е да се срещнем час по-скоро и да намерим решение на този въпрос. Да се подготвим и да имаме отлична организация на Берлинския процес покрай Covid-19 и в края на тази година да имаме първата междуправителствана конференция", каза македонският премиер.

На въпроса какъв е Гоце Делчев - българин или македонец Зоран Заев отговори:

"Гоце Делчев е македонски революционер, но в същото време е факт, че в България той се счита за български революционер. При нас има град Делчево. В България има град Гоце Делчев. Има негови паметници и при нас, и при тях. Заедно с Бойко Борисов се поклонихме пред паметника на Гоце Делчев, но и пред неговия гроб в Скопие. Това са действителността и фактите".

Заев смята, че "историческите личности трябва да бъдат основа за изграждане на по-голямо приятелство и сътрудничество между двете държави и двата народа". Според него "не е добре, както за европейското бъдеще на Балканите, така и за цяла Югоизточна Европа, историческите моменти да се замитат под килима".

"Именно заради това имаме Договор за приятелство и сътрудничество, за да може в бъдеще да решаваме тези въпроси, които ни обединяват, които ще припомнят нашата обща история, което е било нещо свято за гражданите, които са живеели в края на XIX век и началото на ХХ век, когато революционерите са се борили за социални права, за свобода... Вярвам, че чрез поредица от решения ще имаме сътрудничество и още по-голямо приятелство и така ще има динамика в европейското бъдеще", каза Зоран Заев.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?