Захариева защити подкрепата на кабинета за ударите в Сирия, която според БСП била "прибързана"

Каракачанов: Правителствената декларация е "умерена", а недоверие между партньорските служби няма

Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. БГНЕС

Както се очакваше, декларираната от българското правителство подкрепа за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция, насочени срещу използването на химическо оръжие от страна на сирийския режим, предизвика поредна политическа и медийна драма в България, която се върти около въпроса дали не ядосахме Москва. Макар че ударите бяха само по военни и военно-изследователски обекти на сирийския режим, българските националисти (в лицето на вицепремиера Красимир Каракачанов) отново повдигнаха въпроса ще има ли бежанска вълна и самият Каракачанов успокои още в събота, че няма да има.

Няма опасност за България след ударите на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия, заяви и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя освен това отбеляза, че за момента не се забелязва увеличаване на бежанския поток. 

Захариева каза, че страната ни е получила предварителна информация от партньорите ни за ударите в Сирия, но и разузнавателните ни служби са си свършили работата. Пред ден Каракачанов заяви, че той и премиерът Бойко Борисов били предупредени за провеждането на въздушните удари от българското военно разузнаване, а не от партньорските държави.

Няма недоверие между партньорските служби в НАТО, декларира в неделя вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР.

Относно предварителната информация по ударите срещу химически цели в Сирия той уточни: "От нашите партньори се знаеше горе долу таймингът в следващите 72 часа, така че конкретно за приблизителното време е информация, която получихме от нашите служби".

Индикациите от Сирия към момента са, че това е еднократна военна акция, целяща да респектира правителството в Дамаск, а не дългосрочна военна кампания, след която да следва и сухопътна операция, подчерта военният министър. По думите му "разрастване на войната в Сирия би било фатална грешка".

Каракачанов, който в събота се обяви против това България да излиза със специална позиция, определи приетата впоследствие правителствен декларация за военните удари в Сирия като "умерена".

Ударите в Сирия няма да повлияят на дипломатическите ни отношения с Москва

Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения между София и Москва, увери Захариева пред бТВ, но напомни, България е част от Европейския съюз и НАТО "и няма как да приветстваме и да сме доволни от използването на химическо оръжие".

Тя отбелязва, че ескалацията между Москва и Вашингтон е налице и ескалира постоянно.

На въпрос дали страната ни е напълно убедена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в град Дума, Захариева отговори, че има много основателни съмнения за това: "От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от Асад".

Това не беше операция за сваляне на режим или правителство на друга държава

Според външният ни министър няма вероятност България да бъде потърсена, за да стане част от по-широка коалиция срещу правителството на Башар Асад.

Захариева подчерта посланието на декларацията на правителството, което се събра извънредно в събота: "На първо място – това, което и самите съюзници, които осъществиха атаките оповестиха няколко пъти многократно - тази операция е насочена срещу използването на химическо оръжие и цели предотвратяване на използването му в бъдеще...Това не беше операция за сваляне на режим или правителство на друга държава".

Да се даде възможност за независима оценка на случилото се в Дума

"Това, което обаче оттук нататък трябва да се случи, е да се установи от независими международни експерти каква точно химическа атака е извършена, въпреки че има данни за това нещо – какъв е газът, какъв е източникът, и тези, които са го поръчали, трябва да бъдат наказани", коментира Захариева пред БНР.

Според нея въздушните атаки в Сирия няма как да саботират разследването на ОЗХО дали в сирийския град Дума наистина е използвано химическо оръжие.

"Оттук нататък трябва да бъдат оставени международните експерти и да им бъде оказано пълно съдействие и достъп да направят анализите и докладите си. Призоваваме режима и съюзниците му да осигурят пълен достъп до мястото, до данните, също така и хуманитарен достъп до населението", заяви българският външен министър. 

Нужно е възобновяване на политическите преговори за Сирия

Според Захариева оттук нататък фокусът трябва да бъде върху възобновяването на политическите преговори. Тя смята, че позицията на САЩ, Великобритания и Франция е същата: "Това е единственото решение за Сирия. Не считаме, че война е възможното решение за Сирия. ... Да се върнем на Женевския процес, да подготвим плавния политически преход и да оставим сирийския народ да избере кой да го управлява - това е позицията на ЕС. ЕС действа по отношение на Женевския процес."

Българският "нюанс" на солидарност по случая "Скрипал"

За случая "Скрипал" и реакцията на България Екатерина Захариева не се съгласи с оценката, че България, която за разлика от съюзниците си не екстрадира дори един руски дипломат, не изглежда като лоялен партньор на държавите от НАТО и ЕС.

"Извикан беше за консултации нашият посланик, което е политически знак за солидарност (с Великобритания -бел.ред.). Винаги има нюанси и е нормално да има различни оценки в действията на правителството в зависимост от политическите пристрастия, но като че ли общата оценка е, че българското правителство реагира изключително адекватно в този казус. ()В крайна сметка решение на всяко правителство е какъв да бъде отговорът. Нашият беше, че на този етап не считаме, че трябва да експулсираме руски дипломати", каза Захариева пред БНР.

Крим Зарков: Българската позиция за Сирия бе прибързана и непрецизна

Позицията на България по ударите в Сирия можеше "да не бъде толкова прибързана", коментира зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков пред БНР.

"Малко по-прецизно трябва да се борави в думите и да не се бърза толкова. Приветствам инициативата на президента да свика КСНС и се надявам отговорните фактори там да излязат с консолидирана позиция. Позицията, изразена от външния ни министър, говореше за военни престъпления, който е много важен термин и той има своите последствия, а разбираме, че мисиите, които ще установят истината, тепърва предстоят. След нея се появи позиция на председател на парламентарна група, която подкрепя правителството – Волен Сидеров, който пък говореше за агресия – този път от другата страна. Висши представители на българската държава успяха да обвинят всички участници в конфликта за един следобед в най-тежките международни престъпления. Трябва да се внимава, трябва да се говори прецизно с необходимата отговорност. Въпреки всичко съм уверен, че държавата ни при президента ще намери точната и правилна позиция, която да защитава и българските граждани, и международния ред", каза Зарков.

По думите позицията на БСП, представена от председателя ѝ Корнелия Нинова, е изказана също от представител на ЕС, а същото се съдържа и в ред резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Според него изказаната от Нинова позиция е "умерена и подходяща, в която се осъжда употребата на химическо оръжие".

Проф. Иво Христов очаква нов световен конфликт към 2030 г.

Депутатът от БСП проф. Иво Христов пък коментира пред БНТ, че е трудно да се предвиди какво ще последва след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, но изтъкна, че много обстоятелства от него повдигат въпроси. Той направи паралел на сегашната ситуация с тази преди началото на Първата световна война, когато великите сили се "калибрират" преди началото на голям конфликт. Той направи прогнозата, че такъв може и да има към 2030 г.

По повод свиканият от президента КСНС за състоянието на въоръжените ни сили и сигурността Захариева коментира, че очаква там да бъде постигнато съгласие, а не да се "гонят политически дивиденти".

"Няма дати за посещение на Владимир Путин в България, очаква се президентът Радев да посети Русия", обяви още Захариева.

Споделяне

Още по темата

Още от България