Закупуването на изтребители се сведе до няколко варианта, но все без конкурс

Ако ще купуваме нови самолети, може да си позволим само "Грипен"

Закупуването на изтребители се сведе до няколко варианта, но все без конкурс

Министърът на отбраната Аню Ангелов продължава да отстоява възможността най-скъпият договор от модернизацията на армията – този за закупуване на нови многоцелеви изтребители - да се направи без конкурс.

В петък Ангелов обяви, че до края на месеца ще вкара проекта в Министерския съвет, а в началото на следващата година ще получи мандат от Народното събрание за водене на преговори за закупуване на изтребители.

Очаква се проектът да излезе около 500 млн. долара.

Ангелов вече обяви, че няма да се проведе конкурс, ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, тъй като ще се преговаря директно със заинтересуваните държави. В петък той допълни, че имало и вариант за нов изтребител, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen).

Според разчетите в момента има пари за изтребители втора ръка, а ако се взима нов, може само да е само "Грипен", каза министърът, давайки да се разбере, че другите не са по възможностите на България.

За покупката на стари машини Ангелов поясни, че планира разговори с Холандия, Португалия, САЩ, Белгия, Норвегия, Италия.

"Ще бъде спазено стриктно българското и европейското законодателство", увери министърът.

За да стартира проектът, ще е необходимо и решение на Народното събрание, тъй като промени в закона изискват поръчките в отбраната над 100 млн. лева да минават през парламента.

Не е ясно обаче точно как ще се проведе процедурата за закупуването на самолетите. Ако се вземе решение за стари изтребители, ще се елиминират фирмите производители и ще се преговаря само с правителства. При решение да бъде закупен нов изтребител, конкурсът също се обезсмисля, тъй като военният министър обяви, че единственият вариант е "Грипен".

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Проектът се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

Румъния обяви миналия месец, че смята да плати около 600 милиона долара в рамките на пет години за 12 самолета F-16 втора ръка, които ще купи от Португалия.

България може да избира втора ръка самолети от Португалия, Белгия и други страни, които разполагат с F-16, с Германия, която има Eurofighter Typhoon и други варианти. Шведският концерн СААБ пък обяви, че предлага нови изтребители "Грипен" на цената на втора употреба F-16.

Проектът за закупуването на нови изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. В крайна сметка обаче договорът вероятно ще бъде подписан до края на мандата.

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, Аню Ангелов призна, че различните оферти са били между 600 млн. долара и 1.4 млрд. долара за осем изтребителя.

След това обаче министърът съобщи, че водил "неофициални разговори", за да може държавите и фирмите, които проявяват интерес към поръчката, да си "коригират" предложенията, така че да станат по-поносими за ресурсите на страната.

Ангелов обясни още миналата година, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс".

Споделяне

Още по темата

Още от България