В края на мандата

Правителството купува изтребители без конкурс

Аню Ангелов ще преговаря, а следващите правителства ще плащат

Самолет Saab JAS 39 Gripen

Правителството ще даде в сряда на военния министър Аню Ангелов мандат да води преговори за закупуването на многоцелеви изтребители. Така една от най-скъпата сделка от модернизацията на армията ще бъде решена в края на мандата на правителството без конкурс.  България ще преговаря само с конкретни държави, които разполагат с изтребители, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Цената на самолетите, въоръжението, логистичната поддръжка и обучението трябва да е до 700 млн. лв. Средствата трябва да са разпределени по години от бюджета на Министерството на отбраната в периода до 2020 година, срокът за доставката и усвояване на самолета да бъде до 2016 година.

 

Министърът на отбраната трябва да внесе в Министерския съвет доклад за резултатите от проведените преговори до 1 март 2013 г. За да бъде подписан договорът, той ще трябва да бъде одобрен и от парламента.

Въпреки решението на Министерския съвет неизвестните около проекта остават и не е ясно дали България се е насочила към нови изтребители или машини втора ръка.

Аню Ангелов в вече обясни, че ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, който е най-вероятният, ще се преговаря директно със заинтересуваните държави, които разполагат с техника за продан. Ангелов обяви, че ще се преговаря с Холандия, Португалия, САЩ. Белгия, Норвегия, Италия и други.

 

По неофициална информация най-вероятен е вариантът да се закупят девет стари изтребителя Ф 16 от Португалия. 

Според Ангелов имало и вариант за нови изтребители, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen), защото България има пари само за тях. В такъв случай би трябвало преговорите да се водят с Швеция.

Ангелов обясни още миналата година, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс".

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Задачата се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство.

Военният министър Аню Ангелов е изключително чувствителен на темата и наскоро, визирайки медийна публикация, се обърна към журналист с думите: "Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира".

Споделяне

Още по темата

Още от България