Разбилият се изтребител не е бил застрахован

МО няма пари да осигури необходимите летателни часове за пилотите

Причините за авиокатастрофата ще са ясни следващата седмица

МО няма пари да осигури необходимите летателни часове за пилотите

Министерството на отбраната няма необходимите средства, за да осигури на военните пилоти толкова летателни часове, колкото имат колегите им в НАТО. Това стана ясно ден, след като изтребител МиГ 29 се разби близо до пловдивско село, малко след като пилотите му катапултираха.

В петък военният министър Аню Ангелов, който бе изслушан в парламента за инцидента, обясни, че българските пилоти имали средно по 80 часа годишно във въздуха при средни за страните членки на НАТО – 160 часа.

"Около 80 часа - това е, което в момента можем да осигурим. Само за 2011 г. сме изхрачили допълнително 50 млн. лева за гориво и българските пилоти са провели 24 процента
повече учения и полети в сравнение с 2010 г. През тази година също предвиждаме увеличение на полетите с около 34 процента", заяви Аню Ангелов.

Той съобщи, че майор Илия Дойчинов, който е пилотирал авариралия самолет, има общо над 800 летателни часа, а от началото на 2012 г. досега има 27 часа.

Според експерти и представители на военновъздушните сили обявените от Ангелов 80 летателни часове са силно завишени, като реално военните пилоти прекарват във въздуха по-малко от 60 часа годишно.

Ангелов съобщи, че двамата пилоти на разбилия се самолет майор Дойчинов и капитан Петър Методиев са с гръбначни травми, характерни при катапултиране. Те са транспортирани от военна болница Пловдив във ВМА София за пълни изследвания, но се очаква да нямат трайни увреждания.

Военният министър каза още, че комисията, която разследва катастрофата, трябва да
излезе с доклад до 20 дни, но се надява това да стане в средата или в края на следващата седмица. Възможните причини за инцидента са човешка грешка при пилотирането или техническа неизправност.

"Благодарение на професионалните действия на екипажа, както и на групата за ръководство на полети, са избегнати човешки жертви и не са причинени щети на сгради", заяви Ангелов.

Изтребителят МиГ-29 се запали и падна близо до пловдивското село Голям чардак в четвъртък. Инцидентът е стана при учебен полет по време на българо-американското учение "Тракийска звезда", което се провежда на авиобаза Граф Игнатиево. Това е втората катастрофа с МиГ-29, откакто машините са доставени през 1989 година.

От МО съобщиха, че разбилият се самолет не е бил застрахован.

"Мисля, че тук явно оценката е, че това си е риск голям и няма особено голямо желание и от застрахователните компании да правят такова нещо", обясни командирът на Военно-въздушните сили генерал майор Константин Попов пред Дарик радио.

България вече разполага с 15 изтребители МиГ-29, като на тях се разчита да пазят въздушното ни пространство до 2025 година. Министерството на отбраната има рамково споразумение с руската компания РСК "МиГ" за поддържане в летателна годност на самолетите. На всеки определен летателни часа машините преминават през планов ремонт под руски надзор.

Министерството на отбраната подготвя в момента проект за закупуването на нов изтребител, но военният министър Аню Ангелов съобщи, че конкурсът няма да бъде обявен до края на мандата на това правителство заради липсата на достатъчно средства. Очаква се това да бъде най-скъпата сделка от модернизацията на армията.

Последните сигнали, които излязоха от МО, бяха, че България се е насочила към закупуването на самолети втора ръка. Ангелов каза в петък, че страната няма възможности да осигури повече от 400 млн. долара в продължение на пет години за нови изстребители.

По думите му някои нови самолети, които сега се произвеждат, са като цена непостижими за българската държава.

Споделяне

Още по темата

Още от България