Правителството може да купи изтребители без конкурс

Най-скъпият проект за армията ще бъде решен с междудържавни преговори

Правителството може да купи изтребители без конкурс

Правителството може да закупи изтребители за стотици милиони евро без конкурс, ако вземе решение да закупи машини втора ръка. Военният министър Аню Ангелов съобщи, че при такъв вариант ще се пристъпи към директни преговори със страните, които разполагат с подходящите машини.

Аню Ангелов на няколко пъти вече даде сигнали, че ще се купуват именно изтребители втора ръка заради непосилната цена на новите и очаква първите машини да пристигнат още 2014 година. В понеделник той съобщи, че до края на месеца ще внесе в Министерския съвет инвестиционен проект за закупуването на самолетите и ще получи мандат за преговори.

Според разчетите на МО проектът ще струва до 400 млн. долара, като идеята е средствата да бъдат разсрочени през годините и да се покрият от бюджета за отбрана.

За да стартира проектът, ще е необходимо и решение на Народното събрание, тъй като промени в закона изискват поръчките в отбраната над 100 млн. лева да минават през парламента.

Аню Ангелов обясни, че досега също са водени преговори формално, а сега предстои правителството да ги официализира.

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки.

"Спазваме изцяло всички условия на Европейската комисия. Ако самолетът е собственост на компанията, ще има конкурс, ако е на държавата, няма да има конкурс в истинския смисъл на думата", каза Ангелов.

Проектът се движи от работна група в МО, която пряко се следи от министъра.

Румъния обяви миналия месец, че смята да плати около 600 милиона долара в рамките на пет години за 12 самолета Ф-16 втора ръка, които ще купи от Португалия.

България може да избира втора ръка самолети от Португалия, Белгия и други страни, които разполагат с F-16, с Германия, която има Eurofighter Typhoon и други варианти. Шведският концерн СААБ пък обяви, че предлага нови изтребители "Грипен" на цената на втора употреба F-16.

Проектът за закупуването на нови изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. В крайна сметка обаче договорът вероятно ще бъде подписан до края на мандата.

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, Аню Ангелов призна, че различните оферти са били между 600 млн. долара и 1.4 млрд. долара за осем изтребителя.

След това обаче министърът съобщи, че водил "неофициални разговори", за да може държавите и фирмите, които проявяват интерес към поръчката, да си "коригират" предложенията, така че да станат по-поносими за ресурсите на страната.

Ангелов обясни още миналата година, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс ".

Споделяне

Още по темата

Още от България