Новият изтребител не успя да прелети и 50 метра между МО и Министерския съвет

Правителството засега не приема плана на военния министър да изхарчи 700 млн. лева без конкурс

Новият изтребител не успя да прелети и 50 метра между МО и Министерския съвет

Правителството не даде в сряда мандат на военния министър Аню Ангелов да води преговори за закупуването на многоцелеви изтребители, въпреки че ден по-рано от Министерския съвет съобщиха, че въпросът ще бъде обсъден на днешното заседание.

 

Правителството трябваше да одобри доклада на военния министър за реализацията на най-скъпата сделка от модернизацията на армията, но след заседанието Ангелов обясни, че това не е станало поради липсата на становищата на някои министерства по проекта.

 

Обичайната практика обаче е преди вкарването на дадено проекторешение в Министерския съвет то вече да е съгласувано между съответните министерства.

 

От седмици тече неофициална информация, че в правителството няма еднозначно виждане за пускането на сделката за 700 млн. лева при условия на тежка финансова криза. Аню Ангелов отказа да уточни кои министерства не са дали становище. 

 

"Няма да ви давам отчет", заяви Ангелов в отговор на репортерските въпроси. 

 

По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че въпросът не е разглеждан и обсъждан на днешното заседание на Министерския съвет, а е отложен за следващaта седмица.

 

Първоначално Ангелов твърдеше, че проектът ще влезе в правителството до края на октомври, но повече от месец не може да "измине" разстоянието от МО до Министерския съвет, сградите на които са в непосредствена близост.

 

Към момента все още не се знае и позицията на премиера Бойко Борисов за най-крупната държавна поръчка в мандата на ГЕРБ. Преди две години Борисов обяви, че "едва след магистралите ще помислим и за по-модерни самолети".

 

Ангелов планира закупуването на изтребителите да стане без конкурс и те да бъдат заплатени от следващите правителства. България ще преговаря само с конкретни държави, които разполагат с изтребители. Цената на самолетите, въоръжението, логистичната поддръжка и обучението трябва да е до 700 млн. лв. Средствата трябва да са разпределени по години от бюджета на Министерството на отбраната в периода до 2020 година, срокът за доставката и усвояване на самолета да бъде до 2016 година.

 

Аню Ангелов вече обясни, че ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, който е най-вероятният, ще се преговаря директно със заинтересуваните държави, които разполагат с техника за продан. Ангелов обяви, че ще се преговаря с Холандия, Португалия, САЩ. Белгия, Норвегия, Италия и други.

 

По неофициална информация най-вероятен е вариантът да се закупят девет стари изтребителя Ф-16 от Португалия, които са около 30-годишни. 

 

Според Ангелов имало и вариант за нови изтребители, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen), защото България има пари само за тях. В такъв случай би трябвало преговорите да се водят с Швеция.

 

За да бъде подписан договорът, той ще трябва да бъде одобрен и от парламента. 

 

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. 


Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. Военният министър Аню Ангелов е изключително чувствителен на темата и наскоро, визирайки медийна публикация, се обърна към журналист с думите: "Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира".

Споделяне

Още по темата

Още от България