Премиерът сдържано подкрепя закупуването на нови изтребители

Военният министър щял да преговаря без да знае какви пари могат да бъдат осигурени

Премиерът сдържано подкрепя закупуването на нови изтребители

Премиерът Бойко Борисов отказва публично да се ангажира с най-скъпата за мандата на правителството му сделка – закупуването на нови военни изтребители. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание тази седмица, публикувана в петък.

Около сделката, която може да излезе над 400 млн. долара, има доста неизвестни. Към момента е ясно, че ще бъде решена без конкурс, а на базата на преговори. Изборът е почти предизвестен, а парите пък ще се плащат от следващите правителства.

Кабинетът даде мандат на военния министър Аню Ангелов да води преговорите за закупуването на самолети, но на този етап Борисов демонстрира пред министрите си сдържаност за реализацията на проекта.

"Изрично тук трябва да се каже, че даваме мандат, за да може министър Ангелов, когато някога, неслучайно не е посочена нито сума, нито срок, изрично го подчертавам, но рано или късно България трябва да подмени своите изтребители или бойни самолети. И не тогава, като предишните да тръгнат и да купуват на калпак откъдето и каквото дадат, а да може тогава правителството, което и да е то, да има и да вземе информирано решение. Дотогава да знае къде, колко, как, защо, разлики и всичко останало. Фактически, с това решение ние не отпускаме пари и не казваме срок кога, а даваме мандат Министерството на отбраната да може да разговаря и да имаме информация по тази тема", посочва Борисов.

В първоначалния проект за решение на правителството обаче беше посочена сума - "цената на самолетите, въоръжението, логистичната поддръжка и обучението трябва да е до 700 млн. лв".

До 1 март военният министър трябва да представи резултатите от преговорите. Ако се стигне до подписване на договор, той трябва да бъде одобрен и от депутатите.  

Ангелов вече обяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Швеция, Израел.

По неофициална информация най-вероятен е вариантът да се купят девет стари изтребителя Ф-16 от Португалия, които са около 30-годишни.

Заместник-командирът на Военновъздушните сили Румен Радев, който проучва под ръководството на Аню Ангелов проекта, съобщи, че внимателно са разгледани всички оферти, като най-близо до нашите нужди и възможности са нови изтребители "Грипен" и стари изтребители Ф-16 от Португалия или стари "Еврофайтър" от Италия.

В интервю за в. "Преса" той уточни, че в ценовите предложения на "Грипен" и "Еврофайтър" са включени основно самолети без въоръжение с минимално оборудване. Пакетът за Ф-16 съдържа освен девет самолета с ремонтирани двигатели и всичко необходимо за използване на машините.

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Задачата се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство.

Военният министър Аню Ангелов е изключително чувствителен на темата и наскоро, визирайки медийна публикация, се обърна към журналист с думите: "Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?