Заместничка на Гешев стана милионер на хартия

Заместничка на Гешев стана милионер на хартия

Кандидатът за зам.-главен прокурор Десислава Пиронева е объркала декларацията си пред инспектората на Висшия съдебен съвет. Така вместо да напише, че има спестявания 98 197 лв., тя е посочила, че разполага с 981 197 лв., съобщи вестник "Сега".

Техническа грешка

Грешката бе забелязана в деня, в който Гешев за първи път ръководи заседание на прокурорската колегия във ВСС и поиска съдебните кадровици да назначат предложените от него заместници.

Че Пиронева не е милионер обясни шефката на инспектората Теодора Точкова. Тя обяви, че няма открити несъответствия между декларираното и притежавано от прокурорката имущество.

А Гешев побърза да прекрати дебатите по темата с думите: "Който не работи, той не допуска грешки. Нормално е да има технически грешки. Не мисля, че става въпрос за нещо, което представлява проблем".

https://www.mediapool.bg/gal/86/orig_b40e75a13fbc52259529a51dc9d790cc.jpg

Десислава Пиронева, снимка: Министерство на правосъдието

Погрешното пребиваване на Пиронева в списъка с милионери не ѝ попречи да получи поста. Тя стана заместник-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура. Досега неин шеф бе Ася Петрова, която бе преназначена като редови прокурор.

Най-големият враг на Кремъл

Пиронева бе една от българските кандидатури за прокурор в новата европейска прокуратура. Преди това тя беше наблюдаващ прокурор по делата срещу генералния директор на БТА Максим Минчев и бившия военен министър Николай Ненчев. Той бе обвинен, че е оставил България без работещи изтребители МиГ-29, отказвайки да подпише договор за ремонт с руската фирма РСКМиГ. На първа инстанция Ненчев бе оправдан по това обвинение

Партията на Ненчев – БЗНС – определи назначението ѝ като скандално. Оттам попитаха дали Гешев официално превръща прокуратурата в инструмент за политически натиск.

"Тя защитаваше тезата, че Ненчев е виновен за това, че е накърнил интересите на руската компания РСК МиГ. Прокурор Пиронева не отчиташе не само, че Ненчев е защитил българския национален интерес, спестявайки милиони левове на данъкоплатците, но и факта, че е осъществил ремонт на българските изтребители в съюзническа Полша при много по-изгодни за държавата ни условия. Нещо повече, прокурор Пиронева искаше осъдителна присъда", пише в изявлението на БЗНС.

Според партията Прионева е имала "задача и цел да вкара в затвора един от основните политически противници на Кремъл в България".

Кадри

Освен Пиронева за зам.-главен прокурор бе назначена и Красимира Филипова. Тя беше зам.-министър на правосъдието във вторият кабинет Борисов. След това стана зам.-шеф на апелативната прокуратура в София.

Третото предложение на Гешев – Пламена Цветанова – пък подаде оставка като член на ВСС, за да може да отиде в прокуратурата. Тя бе номинирана за ВСС от ДПС. Преди това беше следовател.

Споделяне

Още по темата

Още от България