Заместниците на Владимира Янева вече нямат права да ръководят съда

Богдана Желявска

Временният шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимир Йорданов е издал във вторник заповеди, с които е отнел всички властови правомощия от досегашните заместник-председатели от екипа на Владимира Янева, съобщи сайтът “Съдебни репортажи“.

Всички техни задължения, включително случайното разпределение на делата, се поемат от други съдии. Така шефовете в съда от времето на Янева само формално остават на ръководните позиции, но без никакви ръководни функции. Трима от екипа на бившата шефка на съда все още отказват да подадат оставки, въпреки призива на председателя на върховния съд Лозан Панов.

Според заповедите на Владимир Йорданов Наказателното отделение ще се ръководи от съдия Евелина Папазян, вместо Петя Крънчева. Търговското отделение ще се управлява от Анжелина Христова на мястото на Иво Дачев. Първо гражданско отделение, което се ръководеше от фамозната Богдана Желявска, се поема от съдия Евгени Георгиев, а Въззивно гражданско отделение – от Хрипсиме Мъгърдичян.

Бившият председател на СГС Владимира Янева подаде оставка заради съмненията, че е разрешила незаконно специалните разузнавателни средства по аферата “Червей“. Срещу нея се води и досъдебно призводство, макар все още да не са ѝ повдигнати обвинения.

По-късно през деня се разбра, че Иво Дачев все пак е подал оставка като ръководител на Търговското отделение, а ВСС прие неговото решение без дебат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?