Започна антимонополно разследване на шест вериги хипермаркети

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна разследване за евентуално прилагане на така наречените вертикални споразумения между шест големи вериги хипермаркети "Метро Кеш & Кери”, "Билла България”, "Кауфланд България”, "Пикадили”, "Максима България” и "Хит хипермаркет”. Това съобщиха от комисията в сряда.

Производството е образувано след сигнали на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и на анализи на КЗК за наличието на забранени вертикални споразумения и антиконкурентни практики, налагани от големите търговски вериги спрямо доставчиците на храни и бързооборотни стоки.

Посочените от КРИБ търговски практики са констатирани в редица документи на институциите на ЕС. В тях Европейската комисия и държавите членки се задължават да предприемат конкретни мерки за идентифициране и коригиране на всички видове потенциални антиконкурентни практики, които водят до изкривяване на пазара и неравномерно разпределяне на маржа по веригата производство - предлагане на хранителни стоки на дребно. Подобни практики, които нарушават конкуренцията и изкривяват пазара, са във вреда и на потребителите.

КЗК смята да проведе проучване без определен срок. Ако бъдат установени нарушения, комисията може да наложи санкции и да постанови прекратяване на нарушенията. При установяване на антиконкурентни практики, КЗК също може да постанови решение за поемане на задължения от страна на търговските вериги за преустановяването им, се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?