Започна делото за трагедията край Бяла

Започна делото за трагедията край Бяла
Съдебното делото за тежката катастрофа на моста Бяла започна в понеделник, когато бе даден ход на процеса. Обвиняем за трагедията е 24-годишният шофьор на камиона Синан Алиев Бедриев.

Състав на русенския Окръжен съд отхвърли молбата на адвоката на подсъдимия  за отлагане на делото заради отсъствието на вещи лица.

Синан Бедриев отговоря за смъртта на 18 души и причиняването на телесни повреди на други 11. Катастрофата стана на 7 декември миналата година, след като камионът, управляван от Бедриев, удари автобус на градския транспорт на Бяла, пълен с хора, прибиращи се от работа. От удара автобусът падна от моста.

Малко след инцидента край Бяла се изсипа по-голямата част от държавното ръководство, като някои от представителите на изпълнителната власт дори заявиха готовност да дадат кръв на пострадалите. Това обаче не се оказа необходимо. Тогава министри и журналисти откриха вината за трагедията у шофьора на камиона, а задържането му под стража бе определено като “навременна мярка”.

По-късно назначената автотехническа експертиза заключи, че причината за катастрофата е у водача на товарното превозно средство както и техническата му неизправност. Произшествието е можело да бъде предотвратено от шофьора, ако камионът е бил в изправност и в случай, че е имал много добро познаване на механиката на движението на превозните средства, голяма психическа устойчивост и самоконтрол, гласеше още експертизата.   

Срещу Синан Алиев Бедриев са заведени 30 искови молби от роднините на загиналите и от ранените в катастрофата. Молбите са за над три милиона лева. Съдът обаче реши пострадалите и близките им да бъдат конституирани като частни обвинители, а гражданските дела за парични обезщетения ще се водят отделно, за да не затрудняват наказателния процес.

Подсъдимият е извън ареста срещу 10 000 лв. парична гаранция.

Споделяне

Още от България