Започна ремонтът на покрива на Националната библиотека

Започна ремонтът на покрива на Националната библиотека

Дългоочакваният ремонт на покрива на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" - един от символите на София, вече започна. Това обяви директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова, цитирана от БГНЕС.

Той трябва да приключи в рамките на 90 дни.

Ремонтът включва подмяна на съществуващите оберлихти над централното фоайе и над четвърта читалня. През 2017 г. част от стъкления покрив падна под тежестта на натрупалия тогава сняг и рани читател. Наскоро пък протече оберлихтът над четвърта читалня. Преди около година един от фризовете на фасадата на библиотеката падна и като по чудо не рани никого. Тогава беше обяснено, че той се е откъснал заради проблемите в покрива.

След инцидентите имаше обещания от правителството за отпускане на средства за ремонт на покрива. Парите бяха дадени през лятото на миналата година, а ремонтът се забави заради избора на изпълнител и заради зимата, тъй като нямало как покривът да се прави през този сезон.

Александрова обясни, че покрива не е основно ремонтиран от построяването на сградата.

"Днес влязоха екипите на фирмата, която ще извърши ремонта на покрива на Националната библиотека. Основният ремонт включва подмяна на всички настилки, подмяна на оберлихтите, ще бъдат ремонтирани и компрометираните корнизи, които по това време миналата година създадоха сериозни проблеми с откъртването на части от тях", обясни доц. Александрова и добави, че стойността на ремонта е 788 000 лв.

Изпълнител на дейностите са "Биад-С" ООД. Към момента на подписване на договора фирмата беше собственост на децата на тогавашния шеф на Агенция пътна инфраструктура Светослав Глосов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?