Започна спирането на газа в “Кремиковци“

Започна спирането на газа в “Кремиковци“

След като изгори природен газ за повече от 100 млн. лв. през последните шест месеца, за да поддържа в готовност коксохимическото производство и други мощности на "Кремиковци", късно следобед в четвъртък от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) съобщиха, че е започнало спиране на газоподаването към завода. Решението е взето след провал на преговорите с бразилската компания CSN за търговски договор за преработка на суровина в “Кремиковци“, което до последно се очакваше да спаси коксохима.

Така се очертава финалната развръзка на поредния епизод от изтощителния сериал, минал през многократни заплахи за врътване на кранчето и също толкова отлагания на заканата.

В четвъртък синдикът на завода Цветан Банков поиска последна отсрочка от “Булгаргаз“ до края на деня и я получи, макар това да бе безсмислен и отчаян опит за бягство от неизбежното.

Опитите на синдика да сключи договор със CSN се провалили, след като бразилците предложи крайно неизгодни за дружеството условия за сделка, уточниха от МИЕ.

Тъй като това било предварително ясно, от “Булгаргаз“ практически започнали да намаляват леко газоподаването към предприятието още по обед, какъвто е бил първоначалният план. 

Според аварийните планове на комбината не може да се спира снабдяването със синьо гориво в тъмната част на деня и затова в момента се извършват подготвителните работи, а реално спирането на газа ще стане факт след 8 часа в петък, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в София пред Mediapool.

Между 6 и 8 часа са нужни за пълното прекратяване на газоподаването към завода, което води до разрушаването на коксохимическото производство, каза и изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов.

От МИЕ обаче посочиха, че предприетите действия ще се отразят само върху коксохима, а за останалите производства може и да има шанс за прилагане на оздравителен план. За изготвянето на такъв ден по-рано в дружеството пристигна екип от американски експерти, които трябва да дадат варианти до 24 май.

За това настояват синдикатите и притежателите на облигации по отпуснатия заем от 325 млн. евро на индийския собственик на мажоритарния дял в завода Прамод Митал, който обаче още преди година напусна страната. В края на лятото на 2008 г. дружеството бе обявено в несъстоятелност и управата му бе поверена на назначения от съда синдик.

По-рано в четвъртък пред БНР Димитър Гогов изрази несъгласие с твърдението, че съдбата на "Кремиковци" зависи от "Булгаргаз". "Бих казал даже, че в момента от такива предприятия като "Кремиковци" зависи съдбата на "Булгаргаз", а не обратното. Управлението на "Кремиковци" си е дело на мениджмънта на "Кремиковци", а не на мениджмънта на "Булгаргаз"", каза Гогов.

Той припомни, че "Булгаргаз" подава газ за поддържане живота на комбината от 6-ти август с ясното съзнание, че няма да получава пари. За това време задължението на "Кремиковци" към газовото дружество са надхвърлили 100 милиона лева, заради което газовата компания бе смъмрена от енергийния регулатор.

Съоръженията, които екипите на газовата компания ще изключат, са извън територията на комбината, затова спирането може да бъде извършено независимо от протестните действия на работниците, обясниха от "Булгаргаз".

Сагата с потенциалните инвеститори и поддържането на газоподаването се точи от октомври 2008 г., когато след отказ на украинската "Смарт груп" повече да работи на ишлеме в завода, бяха спрени основните доменни пещи.

Преди повече от месец пък стана ясно, че спряганите за стратегически инвеститор бразилци нямат интерес от комбината като цяло, а само предлагат договор за преработка на въглища при това на цени, които не реализират никакви постъпления в затъналия с близо 2.5 млрд. лв. дългове "Кремиковци". Правителството обаче предпочете да пилее пари на данъкоплатците в обречени акции и обещания за спасяване на "социалистическата гордост" "Кремиковци", за да омилостиви предизборно гнева на работниците.

Ако и на 24 май, за когато е насрочена среща на кредиторите на завода, не се постигне съгласие за оздравителен план, тогава управлението на БСП ще е принудено да предприеме ликвидация на комбината точно преди изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?