Започва делото срещу по-високите цени на парното и топлата вода

Започва делото срещу по-високите цени на парното и топлата вода

Във вторник започва делото срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което бе увеличена цената на топлинната енергия.

В края на април стана известно, че прокуратурата е завела дело пред столичния административен съд.

С решението си регулаторът реално е увеличил цената на парното и топлата вода с повече от 25 процента, аргументираха се през април от Върховната административна прокуратура. Според протеста с решението си енергийният регулатор на практика се е съгласил да не спази закона, за да осигури повишаването на съответните цени.

"Подобна ситуация не е в унисон и с целите по член 2 от Закона за енергетиката и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на природния газ, обуславяща настоящото решение неминуемо ще бъде утвърдена", се казваше в съобщението на прокуратурата.

Прокуратурата оспори решението на КЕВР и за цената на газа, в сила от 1 април, при което суровината поскъпна с близо 30 на сто, заради допуснати съществени нарушения.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?