Започва търсенето на строител на газовата връзка с Гърция

Търгът за 145 млн. евро ще се обяви на 30 април, отпушена е поръчката за инженер-консултанта

Започва търсенето на строител на газовата връзка с Гърция

Основната поръчка за построяването на газовата връзка между България и Гърция ще бъде обявена идния понеделник – 30 април, обяви пред депутатите в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време не петъчния контрол.

Става въпрос за търга за инженеринга, доставки на допълнителни материали и изграждането на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини, чийто годишен капацитет първоначално ще е 3 млрд. куб. м, с опция да стигне 5 млрд. куб. м.

"При положителен сценарий в развитието на процедурата се очаква възлагането на строителството да се осъществи през последното тримесечие на 2018 г., а въвеждането в търговска експлоатация трябва да бъде реализирано през 2020 г.“, допълни министърката.

Това ще е третият търг, обявен от проектната компания "Ай Си Джи Би", в която поравно акционери са "Българският енергиен холдинг" и италиано-гръцкото дружество "Посейдон".

Жалбите срещу поръчката за инженер-консултанта отхвърлени и от съда

Поръчката за инженеринг, доставка и строителство ще е за 145 млн. евро без ДДС, обясни българският изпълнителен директор на компания Теодора Георгиева пред Mediapool.

Първо бе обявен търгът за избор на инженер-консултант на строежа срещу 8.4 млн. евро. Той обаче бе блокиран в продължение на три месеца заради обжалване пред антимонополния орган и Върховния административен съд от винарна и фирма за имоти. Съдът обаче вече се е произнесъл срещу двете жалби и поръчката ще бъде подновена, каза Георгиева.

Отстранен е един от деветимата кандидати да доставят тръби

Втората поръчка за производство и доставка на тръби за строежа на стойност до 60 млн. евро бе обявена през декември 2017  г. Заявления за участие подадоха турските "Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш", "Умран Челик Бору Санайи А.Ш" и "Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш", които очевидно са свързани; индийските "Джиндау САУ Лтд" и "Велспун Корп Лимитед", руските тръбни заводи в Загорск и Челябинск,.българската "Топливо-2", германската "Залцгитер Манесман Интернешънъл" и гръцката "Коринт Пайпуъркс С.А.".

Кандидатите вече са с един по-малко, след като комисия, която трябва да реши кои от тях да продължат до етапа на подаване на оферти, е отстранила индийската "Джиндау", защото е включила в заявлението си и ценово предложението, което е нарушение на процедурата и няма да бъде поканена да продължи в надпреварата. Останалите девет фирми имат различни пропуски в документацията.

Руската "Загорск" не е представила документи на български. Кандидатът не отговаря и на изискването за минимален оборот от 120 млн. евро за последните три  години, има и редица други технически пропуски, но възложителят му е дал шанс да предостави допълнителна информация.

Индийската "Велспун" е с пропуски относно техническите данни за планираните подизпълнители. Компанията трябва да представи още документи, за да се прецени дали отговаря на предварителните изисквания.

Германската "Залцгитер" е допуснала технически несъответствия и пропуски в декларациите на различните участници, които ще бъдат ангажирани в изработката и доставката на тръбите.

Турските и гръцката компании са получили забележки за документални пропуски и уточняване на подизпълнителите, които трябва да отстранят до днешния ден – петък, 27 април.

Българската "Топливо" пък е възложила пълния обем от работа на подизпълнителите си, което нарушение и то трябва да бъде отстранено, ако кандидатът иска да бъде оценен. Отделно има и други пропуски в заявлението.

Надали ще има първа копка в края на юни

Плановете на "Ай Си Джи Би" са до 11 май да има решение кои от кандидатите ще бъдат допуснати до подаване на оферта, за което ще получат 35 дни срок, посочи Георгиева.

При това положение надали ще се случи вкараната в официалния дневен ред на българското европредседателство първа копка на интерконектора в края на юни 2018 г. Целта на проектната компания обаче е до тогава да получи от Европейската комисия решение за статута на газопровода, както и окончателно одобрени за ново европейско финансиране от 39 млн. евро, както и да бъдат подписани редица важни документи по проекта, така че той да стане необратим.

Пред депутатите в петък министър Петкова каза, че продължава да се очаква окончателно решение от управляващия орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ за прехвърлянето на 39 млн. евро от сръбската към гръцката връзка.  Та припомни за отпуснатата от България държавна гаранция за 110 млн. евро, която ще позволи по-изгоден кредит за строежа на интерконектора.

"БЕХ, като акционер с 50% от дялово участие в проектната компания и потенциален получател на държавно гарантиран заем, е в процес на преговори за уточняване условията на заемното и гаранционно споразумение с финансовите институции“, каза Петкова.

Индикативната цена на проекта е 240 млн. евро, от които 220 млн. са капиталовите разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?