Заради каузата "Спаска Митрова" Борисов заплаши да спре Скопие за ЕС

"По-братски народ от македонския на Балканите нямаме, но какво ги кара да правят това"

Заради каузата "Спаска Митрова" Борисов заплаши да спре Скопие за ЕС

Премиерът Бойко Борисов засили натиска срещу Македония и заплаши индиректно, че България може да се присъедини към Гърция, която блокира членството на Скопие в НАТО и ЕС заради спора за името на бившата югославска република.

Реакцията на Борисов дойде малко, след като стана ясно, че Върховният съд на Македония е отнел детето на Спаска Митрова, която трябва да го предаде на бившия си съпруг Воислав Савик до две седмици. Митрова, която има българско гражданство, в продължение на години води съдебни битки за връщането на дъщеря си.

"Няма да свържа този случай с нашето отношение към Македония в Европейския съвет, но ще кажа, че България ще бъде изключително стриктна, когато се приемат критериите за присъединяване към Европейската общност, надявам се в Македония хората да разбират", заяви Бойко Борисов във вторник по време на пресконференция с гостуващия в София премиер на Косово Хашим Тачи.

Борисов съобщи още, че българското Външно министерство вече е изискало решението на съда, което е от март, но едва сега се съобщава официално.

"Не коментираме съдебно решение, но когато дойде ред да коментираме съдебната ви система ще коментираме така, както ние преценим, а ние ще преценим, че тя трябва да е демократична, независима, европейска, толерантна, да защитава интересите на всички граждани. Не разбирам какво налага да не минава и ден или седмица да не получим сигнали за отношение, което най-малко заслужава българският народ. Първи ги признахме, винаги сме им помагали във всичко, по-братски народ от македонския на Балканите ние нямаме, но какво ги кара да правят това, и аз не знам", коментира още Борисов.

Спокойният тон на правителството му по отношение на нестихващите провокации на Скопие бе нарушен в последните седмици, когато обяви, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие. Коментарите на му идват на фона на изявленията на външния министър Николай Младенов, че планира "конструктивно настъпление" на Балканите.

Случаят "Спаска Митрова" стои в отношенията между България и Македония от години, но за пръв път София го превръща в казус, който може да определи отношението ѝ към членството на страната в НАТО и ЕС.

През юни 2010 г. Митрова получи 9 месеца условна присъда по дело за клевета, което се води срещу нея в Македония. Година по-рано Спаска Митрова лежа три месеца в македонски затвор заради нарушения в бракоразводния ѝ договор, свързани с начина, по който бившият ѝ съпруг посещава дъщеря им. Детето ѝ беше отнето и настанено в социален дом. След настояване от българските власти Митрова беше освободена през октомври 2009 г.

"Мислех, че случаят със Спаска Митрова е приключил. На няколко инстанции съдът в Македония приключи делата в полза на Спаска Митрова. Цялата българска общност се вдигна в нейна подкрепа. Любовта е сляпа, хората се женят, развеждат. Ние, като държава, трудно бихме могли да коментираме съда и неговото решение. Крайно ми е неприятно да коментирам подобна тема", каза още Борисов във вторник.

Преговорите за членството на Македония в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония. Скопие обяви независимост през 1991 г. и веднага влезе в спор за своето име с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа