Заради случая "AstraZeneca" ЕС е намерил начин да забрани износа на ваксини

ЕК уверява, че имунизационните планове в съюза няма да пострадат заради забавените доставки

Заради случая "AstraZeneca" ЕС е намерил начин да забрани износа на ваксини

В ЕС ще бъде осигурена възможност за временна забрана на износа на ваксини, съобщиха източници, свързани с подготовката на очакваното предложение на Европейската комисия и цитирани от БТА в четвъртък. Те уточниха, че решение се очаква утре и то ще остане в сила първоначално до края на март. Предвижда се при нужда този срок да бъде удължен.

Държавите от ЕС ще въведат задължение да бъдат уведомявани предварително за подготвян износ, количества и получател. Митническите власти ще могат да проверяват тези заявления от износителите и да преценяват дали да разрешат, или да забранят сделката. Решенията ще бъдат приемани съвместно с ЕК и не засягат хуманитарни доставки, нито суровините за производство на ваксините засега.

Ограниченията не обхващат превоза на ваксини между страни от ЕС. Митниците ще трябва да отговарят на подадените заявления в срок от 24 часа и да правят преценки по общоевропейски показатели. Целта е ЕС да разполага постоянно с данни, по които да проследява и предотвратява възможен недостиг на ваксини.

Европейската комисия в сряда уточни, че миналата есен с AstraZeneca са били сключени предварителни споразумения и договори за доставка в ЕС на около 400 милиона дози ваксина от този производител. Договорите предвиждат препаратът да бъде произведен в четири завода - два във Великобритания и по един в Белгия и в Германия.

Според ЕК, въпреки че досега ЕС не е дал разрешение за използването на тази ваксина, производителят е трябвало да започне да трупа количества и да ги предостави веднага след получаването на одобрение, което се очаква утре. Комисията настоява да разбере къде са ваксините, в които досега от бюджета на ЕС са вложени над 300 милиона евро и дали са произвеждани в ЕС. Според ЕК, ако производителят е използвал досега само британските си заводи, следва да внесе количествата от Великобритания.

Източници, запознати с преговорите, посочиха липсата на всякаква яснота какви доставки може да се очакват от тази ваксина след март. Дотогава от производителя са заявили, че могат да доставят едва 25 на сто от очакваните количества.

Имунизационните планове в ЕС няма да пострадат

Имунизационните планове на ЕС, които предвиждат до есента 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани, не се променят заради случая с AstraZeneca, увери днес говорител на Европейската комисия.

Той поясни, че разчетите са направени съобразно количествата ваксини, очаквани от Pfizer/BioNtech и Moderna. По неговите думи е редно от AstraZeneca да осигурят поръчаните ваксини, независимо точно в кой от предварително одобрените заводи са произведени.

Говорителят добави, че комисията възнамерява да разкрие договора с AstraZeneca, който според дружеството е по-скоро пожелателен, отколкото задължителен. По неговите думи засега не е насрочена нова среща с този производител, след като няколко поредни дни комисията не може да разбере къде са дозите, поръчани и платени от ЕС. От дружеството трябва да предложат начини за изпълнението на договора, заяви той.

Берлин очаква недостигът на ваксини да продължи до април

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан каза днес, че очаква настоящият недостиг на ваксини срещу коронавирус да продължи чак до април, предаде Ройтерс.

"Все още ще имаме най-малко 10 тежки седмици с недостиг от ваксини", написа той в "Туитър" и добави, че иска да свика среща на федералните и регионалните ръководители в страната, за да обсъдят въпроса. Шпан добави, че ще покани на срещата и представители на фармацевтичните компании и производителите на ваксини, за да се гарантира, че Европа ще получи справедлив дял от дозите.

Германският здравен министър призна, че производството на ваксини е много сложно и че увеличаването на продуктивността не може да стане за няколко седмици, ако трябва да бъдат спазвани стандартите за качество.

Днес многотиражният вестник "Билд" нарече "скандален" проблема с доставките на ваксини. Във вторник Шпан подкрепи предложението на Европейската комисия да бъде създаден регистър на износа на ваксини. В ЕС нараства недоволството спрямо компаниете AstraZeneca и Pfizer заради внезапното намаляване на доставките един месец след началото на ваксинациите в съюза.

Белгийската агенция по лекарствата започва проверка в местния завод на AstraZeneca край Шарльороа, за да установи причините за липсващите количества ваксини срещу коронавирус, съобщиха местни медии, цитирани в четвъртък от БТА.

Проверката е по настояване на Европейската комисия и е била разпоредена от белгийския здравен министър Франк Ванденбрук. В оценката ще участват представители на Белгия, Холандия, Италия и Испания. В следващите дни предстои да бъде изготвен доклад.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?