Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Защо лекари искат да "спасят" "Александровска" от настоящето й управление

Директорът е обвиняван за непрозрачно управление и дългове. Той отрича, а МЗ проверява

6 коментара
Защо лекари искат да "спасят" "Александровска" от настоящето й управление

Една от най-големите и стари болници в страната – "Александровска" от няколко седмици е арена на вътрешен конфликт. Един от членовете на Съвета на директорите и лекари в болницата обвиняват останалото ръководство в непрозрачно и лошо управление. Въпросът с управлението на болницата пръв повдигна д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в "Александровска", който е и един от тримата членове в Съвета на директорите на болницата. В последствие към опасенията му за непрозрачно управление на болницата се присъединиха още 50-тина работещи в болницата, включително шефове на клиники и отделения. Преди ден част от тях излязоха на мълчалив протест под мотото "Заедно за Александровска" и обявиха, че ще се борят са "спасяването на болницата".

"Обединени сме от желанието да спасим нашата болница, в която са се излекували милиони пациенти и е обучила десетки хиляди специалисти", казва д-р Оскар.

Той и негови колеги настояват за ново, по-компетентно и открито ръководство. Директорът на болницата проф. Борис Богов от своя страна отхвърля обвиненията в непрозрачност и тласкането на болницата към финансов колапс. Арбитър в спора се пада да бъде новото ръководство на Министерството на здравеопазването, което назначи проверка. Резултатите от нея трябваше да са готови до 21 май, но все още не са оповестени.

Обвиненията

Д-р Александър Оскар повдига два проблемни въпроса относно управлението на болницата: че управленските решения, включително за изразходването на големи суми пари, не се взимат по надлежния законов ред; както и че през последната една година дълговете на болницата нарастват.

Директорът отрича почти всичко

Директорът на болницата проф. Борис Богов твърди в свои медийни изяви, че нищо не се е променило в работата на болницата откакто я управлява от есента на миналата година; че членовете на Съвета на директорите са обсъждали в неформална и доскоро приятелска комуникация решенията, след което са изготвяни и подписвани протоколите. Освен това Богов отхвърля обвиненията, че болницата е увеличила дълговете си през последната година. Реално единственото потвърдено от него нарушение е това, че Съветът на директорите не се е събирал по надлежния ред с покани и предварително раздаден дневен ред, а комуникацията е става по телефона, с лични срещи между членовете и след това решенията са обличани в законова форма.

Политически контекст

Скандалът около управлението на болницата има и политическа навотареност, тъй като първо гласност за него дадоха съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов и Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!", до чиято гражданска платформа е бил подаден сигнал за нередности. Още един нюанс в конфликта е, че директор на болницата до миналата година беше доскорошният здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Обвиненията в лошо управление обаче са само за периода след него.

Как се взимат решенията в болницата?

Д-р Александър Оскар е в Съвета на директорите на болницата от 4 години, а от април е избран за нов мандат. Като представител на държавата в борда на болницата той трябва да следи за законосъобразното ѝ управление. Съветът на директорите на болницата се състои от трима души. Освен д-р Оскар в него влизат изпълнителният директор на болницата проф. Борис Богов и проф. Димитър Буланов. Според д-р Оскар в последната 1 година управлението е тръгнало в притеснителна посока, заради което той е сигнализирал първо старото ръководство на МЗ в лицето на министър Костадин Ангелов, а след като назначената от него проверка не открила нарушения, изпратил сигнала си и до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който разпореди нова проверка. Резултатите от нея се чакат всеки момент.

"Съветът на директорите трябва да се събира поне веднъж на 3 месеца, да взима решения и да възлага на изпълнителния директор определени задачи. През изминалата близо една година заседания практически не са се провеждали. На 26 април на мен ми бяха представени 14 протокола от реално непроведени 14 заседания на Съвета на директорите, за които се твърди, че аз съм запознат със съдържанието, защото по коридорите на болницата сме ги обсъждали тези въпроси", обясни пред Mediapool д-р Оскар. По думите му това е документна измама.

Той отрече като категорично неверни твърденията на директора на болницата, че винаги се е работило по подобен начин. Според Богов между членовете на борда е имало постоянно неформална комуникация по актуални въпроси, която след това се формализира в протоколи, които те подписват. Във вторник Богов коментира пред БНР, че всички протоколи са легални, защото са подписани от двама от тримата членове в Съвета на директорите. той обяснява този начин на комуникация с напрегнатата обстановка около епидемията и многобройните ангажименти на лекарите от борда. Според д-р Оскар обаче процедурата е нарушена и изготвянето на протоколи без проведени заседания е документна измама.

"Други органи ще преценяват дали средствата се изразходват законосъобразно и целесъобразно. Аз в моите сигнали не съм твърдял, че със средствата се злоупотребява. Но представянето на 14 протокола от 14 непроведени заседания е документна измама", казва д-р Оскар.

По думите му до миналата година са провеждани регулярно заседания в съответствие със закона. Д-р Оскар казва, че сега дори достъпа до протоколите става трудно и е трябвало да се запознае с тях при секретарката на директора, вместо да му бъдат изпратени, както е ставало по-рано. "За мен беше много шокиращо, че директорът на болницата твърди, че съветът на директорите взима проформа решения", коментира той.

Д-р Оскар дава пример, че от 29 декември има протокол за разходването на 2.187 млн. лева. без никакви придружаващи материали за този разход, поради което не знае за какво са изразходвани.

Той потвърждава, че действително е запознат с някои от взетите решения, както твърди и проф. Богов, но специално с разходите на болницата не е. Проф. Богов от своя страна твърди, че д-р Оскар е бил запознат с вземаните решения, тъй като част от тях са се отнасяли до ръководената от него очна клиника.

Колко са дълговете?

Д-р Оскар съобщи, че дълговете на болницата са нараснали със 6 млн. лева за 1 година – от 47 млн. лева в края на 2019 г. на 53 млн. лева в края на 2020 година. Просрочията са се увеличили с 3 млн. лева, но не посочва колко са общо. Д-р Оскар няма и обяснение на какво се дължи увеличението на задълженията.

По принцип годишните финансови отчети на държавните болници за всяка година се публикуват до 30 юни на следващата година, поради което отчетът на Александровска за 2020 година все още не е публикуван.

Проф. Богов има друга версия за дълговете на болницата. Той съобщи пред БНР, че към момента задълженията са общо 40 млн., като в тях са включени ежемесечните заплати за около 18 млн. лева, неизползвани отпуски и др. А когато е поел поста болницата е била с 43 млн. лева задължения, т.е. задълженията са намалели.

Богов е категоричен, че финансови нарушения в болницата няма да бъдат открити, защото такива от октомври насам, откакто той управлява - няма.

По принцип дълговете на болниците са постоянно плаваща величина и моментното им състояние зависи от това кога са преведени суми за заплати, режийни разходи, към доставчици. Обикновено проблемни са просрочените задължения на болницата към доставчици на лекарства, консумативи и услуги и те са по-обективен показател за състоянието на болницата. Колко точно са те и как са се променили за тази една година обаче засега и двете страни не изясняват.

Прозрачността

Д-р Оскар и други негови колеги смятат, че настоящето ръководство на болницата се е капсулирало и те не знаят какво се случва в нея. "Последната една година болницата катастрофира. Всички проверки до миналата година не са установявали нарушения. Аз не мога да твърдя, че болницата не се е управлявала добре преди, при положение, че проверките не показват нарушения. Сега обаче, виждайки как катастрофално се увеличават задълженията, очевидно има някакъв проблем. След като министър Ангелов остави болницата, реално управлението се пое от зам.-директора Мария Куманова, а проф. Богов е само фасадата", твърди д-р Оскар.

Проф. Богов от своя страна отрича да управлява непрозрачно, както и че друг "дърпа конците". Освен това той посочва, че д-р Оскар е работил предишните 4 години с Куманова.

Работещите в болницата също са разделени на такива, които подкрепят исканията за смяна на ръководството и го оценяват като лошо и такива, които виждат конюктурни атаки и междуличностен конфликт в спора.

Исканията

Миналата седмица 23 души излязоха с подписка за извършването на незабавна финансова проверка и промени в управлението на болницата. Сред тях са д-р Чавдар Еленков - управител на диагностично-консултативния център в болницата, проф. Атанас Темелков - началник на Клиниката по анестезиология, доц. Манол Соколов от Клиниката по хирургия, д-р Павлин Кемилев от Клиниката очни болести и др. Д-р Оскар съобщи, че досега вече 50 души са се присъединили към подписката.

Проф. Богов обаче коментира пред БНР, че това не е елитът на "Александровска", както и че половината участници в подписката са от клиниката на д-р Оскар.

Д-р Оскар на свой ред отправя обвинения, че ръководството оказва натиск върху негови колеги да подкрепят настоящия директор.

"Това ръководство показа, че не може да се справи. Проф. Богов е нефролог и клиницист, но не познава нормативната база. Нашите искания са болницата да се управлява от хора, които познават и спазват закона. Да се управлява от хора, които имат административно-мениджърски опит, да се управлява прозрачно. Новото ръководство на болницата да е отворено към всички служители и да работи заедно със служителите", казва д-р Оскар.

Спорът се очаква да бъде решен от Министерството на здравеопазването, което трябва да оповести резултатите от проверката и въз основа на нея да се вземе решение дали ще има смени в ръководството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 22:01 на 29 май 2021 от автора.
  #6
 2. Филка Русофилка
  #5

  Проверката на Александровска болница е приключила. Доказано е, че доносникът д-р Оскар е излъгал за всичко. Много от лъжите му вероятно се дължат от незнание, което обаче е абсурдно за един член на Съвета на директорите. Говорел е глупости по слухове като трол от „социалните“ мрежи!

 3. ivancho ivanov
  #4

  Най-старата болница за бърз помощ е основана през 1900 год. в София с името "Болница Червен кръст" преименувана на "Д-р Пирогов" през 1944 год. той е руски военен лекар, нямащ нищо общо с българина освен, че служил в руската армия по време на воойната 1877-1878 год. с Отоманската империя! Бившите колониални народи днес свободни държави имат национално дитойнство - ние не!

 4. Коментарът е изтрит в 18:30 на 26 май 2021 от автора.
  #3
 5. SILENCE
  #2

  И теА "некадърници" са папкали 80 милиона, които са безследно изчезнали от местата за приложението им? Няма ли един трол, който да не счита, че дори елементарна мисъл ще го разболее от енцефалит?

 6. JP
  #1

  "Проф. Богов обаче коментира пред БНР, че това не е елитът на Александровска, както и че половината участници в подписката са от клиниката на д-р Оскар." Както винаги, силата на некадърниците е в опортюнизма, уменията - в чегъртането.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.