Заводът за боеприпаси в Горни Лом ще заработи отново

Жителите обаче са раздвоени за бъдещето на взривената фабрика

Сн.Архив

Заводът за боеприпаси край Горни Лом, в който загинаха 15 души, може да заработи отново. По информация на Нова телевизия след няколко месеца там трябва да започне унищожаването на 200-те хиляди мини, които не се взривиха при инцидента.

Мълвата, че завод "Миджур" отново ще отвори врати, вече няколко дни обикаля Горни Лом. "Възстановяват пътищата, осветлението на завода. Щом се възстановява, сигурно ще заработи", каза кметът на селото Илиян Михайлов.

Жителите обаче са раздвоени за бъдещето на взривената фабрика.

Собственикът на завода Валери Митков потвърди пред Нова телевизия, че заводът ще започне работа отново. Той съобщи още, че на терена са останали необезвредени боеприпаси.

Камен е един от съкратените работници, дни след взрива. Въпреки че все още няма работа, е категоричен, че не иска да се върне. "Веднъж ми се размина, втори път може и да не ми се размине", каза Камен Бранков.

Валентин обаче би се върнал, утилизирал мини почти 25 години: "Какво да се плаша? При нас е така, един да сгреши, всичките загиват. Но това не ме спира да се върна".

Осемнадесет годишната Ивана, която изгуби майка си при взрива смята, че никой вече не трябва да работи там. "Сигурно ще има още такива инциденти, но може би ще има много повече жертви, може и да са по-малко, никой не знае".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?