Премиера

Журналист и физик събраха в книга казваното и скриваното за българската атомна енергетика

Журналист и физик събраха в книга казваното и скриваното за българската атомна енергетика

Журналистът Иво Инджев и ядреният физик Георги Котев събраха в книга с емблематичното заглавие "Ядреналин" казвани и неизвестни неща за българската атомна енергетика. Те избраха символично за премиерата на книгата 26 април, денят, когато преди 26 години избухна реактор на атомната централа в Чернобил и предизвика най-голямата ядрена катастрофа в мирно време.

Книгата на журналиста и на ядрения експерт, който пръв алармира за проблемите с подмяната на ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй”, след което принудително се превърна в ядрен "дисидент", цели да даде отговори на въпроси, които са ревниво пазена тайна, и за които обществото не знае нищо или почти нищо.

В книгата може да бъдат намерени:

- Пълната история на едно прикривано с години престъпление с ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй“, за което многократно говори в България и извън нея Георги Котов.

- Книгата се опитва да отговори на въпроса кой български премиер е наредил тайно разследване на случая, повдигнат от Котов, и как то е било спряно.

- Авторите отговарят на въпроса и кой български министър призна за съществуването на мафия в българската енергетика.

- Личният разказ на човека, който направи разкритията и как от признат специалист той се превърна в непризнат изобличител и ядрен дисидент.

- Прогнозата на Котов за разпада на мита за "мирния атом“ по подобие на съдбата на разпадналия се СССР.

- За причините Западът да си мълчи съучастнически за руската рулетка с отработеното гориво и как ни облъчват с пропаганда за безопасността му.

- За практическата липса на разлика между ядрено оръжие и атомна централа и как лакомията за печалби заплашва самото бъдеще на човечеството. Това от гледната точка на ядрен специалист, а не на еколог.

Книгата е четвъртата на журналиста Иво Инджев след "Мълчанието е злото" (2009), "Президент на ъБъ"(2010), "Течна дружба" (2011).

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?