Златанова шокира общините, че ще връщат европари за екология

Цялата програма "Околна среда" заплашена от анулиране заради водни проекти на тройната коалиция

Зинаида Златанова. Сн. БГНЕС

"Европейската комисия не само може да наложи финансови корекции, но може да реши да анулира изцяло или частично европейското финансиране за цялата оперативна програма "Околна среда"". Тази шокираща новина съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на дискусия за новия програмен период с представители на Националното сдружение на общините.

"Много съжалявам, че управляващите от ГЕРБ не са ви информирали през 2012 г., когато опасността от санкции вече е била налице", обърна се към кметовете Златанова, но пропусна да спомене, че става въпрос за скандални обществени поръчки от времето на тройната коалиция по времето на кабинета "Станишев".

Става въпрос за водните проекта на Белослав, Перник и Хисаря, чиито договори са сключени през 2008 г., когато министър на околната среда и водите беше Джевдет Чакъров от квотата на ДПС. Проблемът е в наложените финансови корекции по трите проекта от страна на българския одитен орган и по-високите наказания, за които настоява Брюксел.

Новината беше като хвърлена бомба, но докато не се запознаем с официалните документи не може да я коментираме, каза Гинка Чавдарова пред Mediapool. Кметове, чиито градове в момента са с разкопани улици заради изпълнявани водни проекти пък изпаднаха в шок и ужас какво ще правят, ако действително се стигне до ситуацията да връщат парите по програмата на Европейската комисия. "Не бива да се истеризира една нормалната кореспонденция с Европейската комисия", коментира кмет.

"Ние сме в скандална ситуация. Надявам се да не се стига до спиране на средства и налагане на 100% финансови корекции по някои от проектите", каза министърът на околната среда Искра Михайлова пред Mediapool.

Допуснати са нарушения, но те не са чак толкова съществени, след като не фигурират в официалния одитен доклад на Европейската сметна палата за 2011 г., каза пред БНР Илияна Иванова, член на Европейската сметна палата, която преди това беше евродепутат от ГЕРБ.

Нагласените обществени поръчки на тройната коалиция

Одит на Европейската сметна палата, проведен у нас в края на 2011 г., е констатирал груби нарушения при провеждането на обществените поръчки. Обект на проверката са били договори и плащания с основни бенефициенти – общини, извършвани в периода на управлението на кабинета на ГЕРБ, каза Златанова.

"Констатациите са за смесване на критериите за избор на изпълнители с критериите за възлагане на договорите за обществени поръчки, т. е. за субективност при разработването на тръжните документации. Това е позволявало обществените поръчки да бъдат спечелени от определени изпълнители", изтъкна Златанова.

Тя изрази недоумението си от факта, че въпреки многократните сигнали от Европейската комисия към бившите управляващи, от страна на изпълнителната власт по това време нищо не е било предприето за промяна на модела.

Обществените поръчки, за които говори Златанова, са проведени през 2008 г., като по времето на ГЕРБ на трите общини бяха наложени финансови корекции в размер до 25%. Кметът на Белослав Емил Дичев дори беше арестуван и подведен под наказателна отговорност, след като беше хванат да взима подкуп през 2010 г.

Одитът на Брюксел

Одитът на Европейската сметна палата по трите водни проекта е извършен в периода 26 септември - 6 октомври 2011 г.

Шест месеца по-късно (6 март 2012 г.) са били изпратени критични бележки на българската страна, която не е предприела нужните действия, които да убедят ЕК, че препоръките ѝ ще бъдат взети под внимание, каза Златанова.

На 9 октомври 2012 г. на българските власти е изпратен заключителният доклад на Европейската сметна палата.

На 9 ноември 2012 г. ЕК пише писмо с изискване за предприемане на последващи действия по заключенията на Европейската сметна палата и в частност – налагане на необходимите финансови корекции, които варират от 10% до 100% по съответните проекти, каза Златанова.

"Заместник министър-председателят бе категоричен, че бившите управляващи не са направили необходимото, за да предотвратят нарушенията, като по този начин те са толерирали нарушенията на интересите на Европейския съюз", се казва в съобщението разпространено от правителствената информационна служба.

Според Златанова отговорните министри от кабинета на ГЕРБ не са предоставили "адекватни предварителни инструкции как да се прилагат правилата за обществени поръчки, които да покриват критериите на ЕК". Според нея от началото на тази година ГЕРБ са крили надвисналия проблем със спирането на европейските средства по ОПОС с чисто предизборна цел.

Нарушенията крити от вицепремиера

Вицепремиерът отбеляза, че информацията за нередностите е била крита от нея и от ресорния министър на околната среда и водите, след встъпването в длъжност на настоящото правителство.

За одитния доклад знаех, но не сме били информирани за целия процес около него и теклата в продължение на две години кореспонденция, каза министърът на околната среда Искра Михайлова пред Mediapool. Тя не отговори дали вина за това има управляващият оперативната програма Малина Крумова и дали ще я смени от поста.

"Не смятам, че съм крила информация и съм уведомила министър Михайлова за случая, като съм предложила и план за действие", каза Малина Крумова пред Mediapool. Според нея кореспонденцията е отнела две години, защото такава е процедурата.

Министър Михайлова също уточни, че в момента тече двумесечен срок за даване на отговор на Европейската сметна палата относно искането им за налагане на по-големи финансови корекции. Според Михайлова грешката е в аргументацията от българска страна, която очевидно не се възприема от Брюксел.

Златанова разпоредила по-високи санкции

Вицепремиерът се е разпоредила да се промени практиката и при налагането на финансови корекции да се възприеме одитния подход съгласно изискванията на Брюксел. Това означава още по-тежки санкции за общините при нагласени търгове.

"Аз съм възложила веднага да се изпрати информация до Европейската комисия, че одитният подход към налагане на финансови корекции ще бъде променен, че финансовите корекции, които се изискват от Брюксел, ще бъдат наложени в размерите, в които Брюксел вече две години настоява да бъдат наложени, и че от тук нататък управляващите органи ще получат указания как точно да изпълняват указанията на Брюксел, защото очевидно или някой се прави, че не разбира толкова години, или което е още по-страшно, уважаеми колеги, наистина не е разбирал какво прави и накрая вероятно ще трябва да връщаме пари", каза Златанова пред кметовете.

Тя допълни, че ако се установи, че е налице разминаване на одитните доклади от българска страна и тези на ЕК в размер на над 10 000 евро по проект, то ще бъде сезирана и Eвропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предстои сезиране и на прокуратурата за всички констатирани нередности, извършвани в последните 3-4 години със средствата на Европейския съюз, каза Златанова.

Санкциите за нагласени търгове

При установяване на нередности по европейски проекти първата стъпка е България сама да наложи т.нар. финансова корекция. В зависимост от провинението тя може да бъде и изцяло връщане на парите, като до момента такава санкция не е налагана. При този случай страната ни не губи средствата. Службата отговорна за налагане на санкциите е изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", която е на подчинение на финансовото министерство.

При системно повтарящи се допускани нарушения ЕК може да спре европейското финансиране до отстраняването им, както и да наложи парична санкция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес