Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Има опасно насаждане на агресия срещу съда от изпълнителната власт

50 коментара
Има опасно насаждане на агресия срещу съда от изпълнителната власт

Съюзът на съдиите в България изразява безпокойство си от опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт. Това се казва становище на Общото събрание на Съюза по повод акцията за залавяне на Валентин Янев - Вальо Бореца, озаглавена "Р.А.Л.И.Ц.А”.

От съюза припомнят, че мярката за неотклонение "домашен арест" на подсъдимия Валентин Янев е била изменена от петчленен съдебен състав на Софийски градски съд с председател съдия Ралица Манолова, включващ освен съдиите и трима граждани съдебни заседатели. Прокуратурата се е съгласила със законността на променената мярка за неотклонение и не е протестирала определението на съд.

"Изпълнението на мярката "домашен арест" не зависи от добрата воля на обвиняемия, а е възложено на органите на МВР, които трябва да осигурят подходящ и непрекъснат контрол, изключващ отклонение на обвиняемия от адреса", пише в становището на съюза, цитирано от БТА.

Според организацията операция "Р.А.Л.И.Ц.А" е "опасен прецедент, който не може да отмине с примирение, тъй като това би било в противоречие с професионалното достойнство и морал". С тази акция, според съюза, се дава ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака.

"Такъв подход грубо нарушава независимостта на съда и на съдиите в България и поставя под съмнение справедливия процес на всеки гражданин, обвинен в престъпление", пише още в становището.

През миналата седмица министърът на вътрешните работи Цветан Цветанв обвини председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, че обслужва и е свързана с организираната престъпност и даде пример със забавените мотиви по дело срещу наркобоса Васил Маникатов. Тодорова обаче се защити, че Маникатов вече е бил осъден и затова забавянето на мотивите не е било фатално.

Изказванет на Цветанов предизвика остра реакция от страна на съдиите, след което последва акцията на МВР "Р.А.Л.И.Ц.А". 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #50

    Съдебната ни система е проядена от роднински и други зависимости и няма почти никакво значение, че имаме триинстанционно правораздаване.

  2. Анонимен
    #49

    Т.н. "професионални" организации в МВР, Съдебната система и някои други области според мен трябва да бъдат забранени, защото тяхната дейност далеч надхлърля методологичните им функции и преминава в редица други като лобизъм и кадруване. Освен това много честни магистрати не чувстват никаква нужда да членуват в подобни организации, които малко или много ограничават свободата им.

  3. Анонимен
    #48

    Съдебната система в България е тотално корумпирана и безвъзвратно компрометирана.Освен това тя е безконтролна и е крайно време на това да се сложи край, защото всички ние им плащаме тлъстите заплати, а те ерозират обществото ни.Това трябва да стане с изборност и мандатност, или по друг начин, но е крайно време да се случи. В една демократична държава всеки може да коментира и критикува, особено съдебната система. Нещо тези самозабравили се крадци още си мислят, че са в социализъма и могат заедно с милиционерите и партийните секретари да колят и бесят.Е, сега в демократичните условия главно се занимават с изучаване на счетоводството, но само със знак плюс.

  4. Анонимен
    #47

    Господа любезни,съдът е един за всички.Производството е три инстанционно.Ние сме европейска държава още от времето на приемането на Търновската конституция.Правото не е, и не бива да бъде персоналифицирано.Континенталното право се опира на закона, а не на прецедента, както е в англо-саксонското право.Процедурите се опират на НПК, а присъдите се издават по НК.Никой освен съда не е оторизиран да се произнася кой е престъпник и кой-не.Даже този със шесте апартамента.Всичко тече и всичко се променя.Да живей България!

  5. Анонимен
    #46

    Никакъв страх,Европа гледа,знае се какво е положението в България.ЦЦ шестака не е собственик на една страна,съда е над него.Само главния прокурор трябва да си помисли добре,защо не взима отношение.

  6. Анонимен
    #45

    "...ама такива продажни магистрати,корумпирани ,нагли,без какпка срам които пускат заможните престъпници на свобода(или под домашен арест) а обикновенния българин го третират като животно,ще са на сладката си службичка до пенсийка и още мноооого години в българия пресъпниците ще си шетат безнаказано..." ДОКАТО ЗАПОЧНАТ ДА ГИ ОТСТРЕЛВАТ КАТО ВРЕДНИ ХИЩНИЦИ...

  7. Анонимен
    #44

    цветанов днес е на влсат утре не е.ама такива продажни магистрати,корумпирани ,нагли,без какпка срам които пускат заможните престъпници на свобода(или под домашен арест) а обикновенния българин го третират като животно,ще са на сладката си службичка до пенсийка и още мноооого години в българия пресъпниците ще си шетат безнаказано

  8. Анонимен
    #43

    До 37 Под домашен арест означава само едно - под пълния контрол на МВР-то, тъпан-рин милицио-ерски

  9. Анонимен
    #42

    И ще останат само милиционери - егати какъв живот ще бъде тогава

  10. Анонимен
    #41

    Абсолютна истина.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.