МВР проведе нова скандална акция с име на съдия

Цветанов с ”болка” поиска полицията и съдът да обединят усилия

Сн. БГНЕС

След дълго затишие МВР проведе нова брандирана със съдийско име акция, този път назована М.И.Л.Е.В (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден), при която е задържан 25-годишният Звезделин Методиев. Операцията бе представена от вътрешния министър Цветан Цветанов пред агенция ”Фокус”, а Методиев е описан като ”активен представител на криминалния контингент за кражби на МПС и вещи и части от МПС”.

Основният проблем на МВР е, че Методиев е бил пуснат под домашен арест с потвърдена мярка от Окръжния съд във Велико Търново и след това е бил заловен с крадени вещи.

Пред Mediapool председателят на съда Мая Маркова съобщи, че в съдебния състав по мярката за неотклонение на Методиев участва съдията Теодор Милев.

Операция М.И.Л.Е.В и последвалото изявление на Цветанов изглеждат като пореден опит на МВР да си измие ръцете със съдебната власт. Звезделин Методиев е пуснат под домашен арест, защото е епилептик и това е установено с медицинска експертиза, а изпълнението на новата му мярка за неотклонение трябва да се контролира точно от МВР.  

Съдия Маркова заяви, че подобни коментари са ”недопустими”.

М.И.Л.Е.В. като Р.А.Л.И.Ц.А.

Първият подобен скандал се случи през миналата година, когато МВР проведе акция Р.А.Л.И.Ц.А. Официалната версия на МВР беше, че зад абревиатурата стои: "Р -  рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия".

Заглавието обаче беше директна препратка към името на съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд, която освободи Валентин Янев - Вальо Бореца от групата на "Наглите" отново под домашен арест. 

Както в случая с операцията Р.А.Л.И.Ц.А., така и при М.И.Л.Е.В. Съюзът на съдиите в България излезе с остри критики към поведението на вицепремиера. Според организацията Цветанов извършва ново тежко нарушение на конституцията.

Версията на Цветанов за операцията М.И.Л.Е.В. е, че Звезделин Методиев има издадени общо 19 присъди в периода 2002 – 2012 година. Вътрешният министър обаче не уточнява колко от тях са влезли в сила. Девет от присъдите са за кражба на коли, а останалите 10 за кражби от жилища.

През октомври 2012 година Методиев е задържан за кражба на две коли и един микробус. Той е извършил престъпленията три дни, след като е бил освободен от затвора в Плевен, където е изтърпявал присъда от две години затвор за взломни кражби и кражба на коли при условията на опасен рецидив, обяснява Цветанов. Тогава му е наложено постоянно задържане в ареста.

През януари обаче Методиев е пуснат под домашен арест заради влошено здравословно състояние. Самият Цветанов признава, че мярката е променена след медицинска експертиза, която установява лошото му здравословно състояние.

Определението за промяна на мярката в ”домашен арест” е потвърдено на 10 януари 2013 г. от Окръжен съд - Велико Търново, след като подобно решение е произнесено и от Районния съд в Горна Оряховица .

След пускането му в района на Велико Търново се случва серия от кражби на коли.

На 17 януари сутринта някой е проникнал и в незаключено жилище и е откраднал сто лева, дебитна карта и мобилен телефон. При огледите на колите са открити отпечатъци на Методиев, съобщи вътрешният министър.

Арест и призив към съдиите

Малко по-късно на 17 януари Методиев е задържан в Левски, разказва Цветанов, но не обяснява какво прави този човек в друг град при положение, че МВР трябва да го охранява да не напуска дома си. При ареста е открит откраднатия телефон.

”Задържаният е признал за извършени от него общо 11 престъпления на територията на ОД МВР Велико Търново за трите дни, в които е бил на свобода. Благодаря на служителите на МВР и искам да се обърна с огромна болка и молба към представителите на съдебната система: Нека всички да обединим усилията си и да запазим достойнството на честните и трудолюбиви български граждани. Да положим усилия, водени от върховенството на закона – подобни лица да бъдат там, където име мястото, за да не се увеличава броят на жертвите на престъпността и липсата на справедливост в една демократична държава”, призовава министър Цветан Цветанов, пропускайки вината на ръководената от него институция за случилото се.

Председателят на съда във Велико Търново Мая Маркова даде да се разбере, че от полицията са били напълно наясно със здравословното състояние на Методиев. По време на арест му в края на октомври той е направил няколко епилептични припадъка пред полицаите. В изявлението на Цветанов пред агенция ”Фокус” обаче не се разбира защо съдиите не трябва да се съобразяват с медицинските експертизи, оставяйки епилептик за над 3 месеца в ареста и защо МВР не охранява хора от криминалния контингент, въпреки задълженията си по закон.

"Не е необходимо особено усилие, имената на двете акции – „Р.А.Л.И.Ц.А.” и „М.И.Л.Е.В.” да се тълкуват като изпълнение на заканата на министър Цветанов, който на 2 юли 2011 година обяви, че занапред операциите по залавяне на освободени с акт на съда обвиняеми ще се кръщават на имената на съдиите", се казва в позицията на съдийския съюз.

ССБ: Това е ново и по-тежко нарушение на конституцията

Според ССБ настоящият опит да бъдат сплашвани съдиите, които не се съобразяват с очакванията на министъра, представлява още по-тежко нарушение на конституционните изисквания за ненамеса на изпълнителната власт в работата на съда, защото е повторно.

Организацията съобщава, че съдия Теодор Милев не е бил и не е член на ССБ и становището не е лична защита в негова полза. "Това е поредното напомняне за недопустимостта на опитите да се нарушават принципните на правовата държава", декларират от ССБ.

Кой е съдия Милев

Теодор Милев беше председател на Окръжния съд във Велико Търново до 2009 година. Тогава той беше отстранен, защото бе съден за сключени неизгодни договори за наем на търговски помещения. Магистратът беше оправдан от Върховния касационен съд през 2011 година и бе възстановен като редови наказателен съдия в окръжния съд от Висшия съдебен съвет.

Заедно с него в съдебния състав, който потвърди пускането под домашен арест на Звезделин Методиев, са били съдиите Димо Колев и Георги Драгостинов. Председател на съдебния състав е бил съдия Димо Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България