400 души ще бъдат съкратени при сливането на болнични администрации в София

Бойко Пенков: Няма да се сливат болници, а само администрациите им

Бойко Пенков, сн. БГНЕС

До края на годината ще бъдат обединени администрациите на девет болници в карето около Александровска болница, което ще доведе до съкращаването на около 400 души административен персонал и икономиите ще бъдат насочени към медицинската дейност. Това съобщи в понеделник заместник-здравният министър Бойко Пенков.

"Искаме да обединим административните дейности - цялата международна дейност, счетоводни услуги, правни услуги, доставки и болниците да извършват само присъщата за тях работа”, обясни Пенков пред БНТ. "Така ще останат средства, които ще отидат за лекарите и за болните", обясни той.

Пенков направи уточнението, че не става въпрос за сливане на самите болници, а само на техните администрации. "Ние не искаме да засягаме лечебната дейност. Корпоративната идентичност на болницата си е важна, хората са работили за това добро име, трябва да го запазим", каза той.

"Всички болници създават едно дружество, то се управлява от борд, в който влизат директорите на всички болници и цялата тази неприсъща, немедицинска дейност на болниците, се изнася навън", поясни Пенков.

Сред болниците, чиито администрации ще бъдат обединени, са "Свети Иван Рилски", "Света Екатерина", "Майчин дом", Инфекциозна болница, Белодробна болница и др. По думите на Пенков Александровска болница е с над 100 човека администрация, Майчин дом – също с над 100 човека администрация, в "Иван Рилски" – около 50-60.

"В Париж има обединени в дейността си 38 университетски болници, а отделно в друга група са обединени над 50 частни лечебни заведения", посочи Пенков.

Той съобщи още, че се обсъжда и вариант за създаване на болнични консорциуми между областни и общински болници.

В петък здравното министерство съобщи, че е започнало сливане на болници, като на първо време ще бъдат обединени университетските "Свети Иван Рилски" и "Александровска", както и детската онкохематология и болница "Царица Йоанна" – ИСУЛ. Като част от сливането беше огласено и освобождаването на директора на "Свети Иван Рилски" Дечо Дечев, който обаче видя в отстраняването си личен мотив, а персоналът на болницата застана зад него и излезе на протести, които продължиха и в понеделник.

Протестиращите лекари и сестри поискаха обяснения за отстраняването на Дечев. Те са внесли в понеделник сутринта декларация до премиера Бойко Борисов с искане да спре започнатото от здравния министър Петър Москов сливане.

Отстраненият директор на болницата Дечо Дечев коментира в понеделник пред бТВ, че "тече злокобен план за унищожаване на положителния пример в българското здравеопазване".

Той изрази несъгласие печелившата "Иван Рилски" да бъде обединена със задлъжнялата Александровска болница. Според Дечев със съкращаване на длъжностите след обединението ще се спестяват по 10 000 лева на месец, което е по-малко от 1% от приходите на болницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България