Собственикът на фалиралата КТБ и Иван Искров празнували Антоновден в Банско

Адвокат на Цветан Василев заплаши с нови клипове "недосегаемите"

Записът с шефа на БНБ е подарък за рождения му ден и подсещане, че е време да си ходи

Адвокат на Цветан Василев заплаши с нови клипове "недосегаемите"

Константин Симеонов, един от адвокатите на Цветан Василев, заплаши да пусне и други клипове на подзащитника му с известни публични личности.

Пред "Господари на ефира" Симеонов заяви, че е предоставил "любителското видео", на което се вижда как фалиралия банкер и шефа на БНБ Иван Искров се веселят заедно на частно парти. То е заснето на 17 януари 2014 г. в заведение в Банско. Банкерите са отбелязвали Антоновден. Съпругата на Василев се казва Антоанета, но не е ясно дали са празнували нейния имен ден, коментираха от "Господари на ефира".

Константин Симеонов не уточни дали Цветан Василев е правил записи на частните си партита, в които са участвали част от политическия елит и други хора на ръководни постове в държавата, но се закани да пусне нови интересни клипове с публични личности.

Думите на адвокат Симеонов са в съзвучие с последните интервюта и изявления на Цветан Василев. Той предупреди от Белград, че може да изкара доста интересни неща за политическия и бизнес елит в страната и обвини Искров, че умишлено е съсипал КТБ по поръчка, без да каже откде идва тя.

Покана към Искров да напусне поста шеф на БНБ

Дуетното изпълнение на "Назад, назад, моме Калино"  на Искров и Василев било доказателство, че отношенията между двамата не са били само служебни, както твърди управителя на БНБ, каза адвокат Сименов.

По думите му видеото е пуснато, като покана към гуверньора на БНБ да напусне поста, който заема.

То е и подарък за рождения ден на Искров от банкера Василев, каза шеговито адвокат Василев.

От миналата година Иван Искров вместо да си подаде оставка заради краха с КТБ разиграва цялата държава като поставя неизпълними условия.  Първо поиска парламентът да му гласува наследник преди да си е подал оставката. Това беше по времето на управлението на БСП, ДПС и "Атака".

След смяната на властта се опита да изтъргува мястото си срещу висок пост в Черноморскота банка за развитие, но не успя да сполучи.

Последно Искров се изяви в парламентарната комисия по случая КТБ. "Няколко месеца ви чакам, изберете управител. Направете ми подарък, и без това имам рожден ден на 26 март", каза Искров по време на изслушването му в края на март.

"Е нали искаше подарък за рождения си ден, това видео може да се приеме като такъв подарък", коментира Константин Симеонов.

В същото време БНБ се задоволи да излезе с позиция по скандалния клип, в която се казва, че "Иван Искров няма да се поддаде на опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона".

"Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка", се казва още в съобщението на БНБ.

БНБ ще обжалва решението на Софийския градски съд от 22 април, с което съдът обяви КТБ в несъстоятелност с начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г.

Това е датата на вземане на решение от управителния съвет на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Позицията на Централната банка е, че като начална дата на неплатежоспособност трябва да бъде определена - 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети.

Когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза ѝ, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г., посочват от БНБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?