Акушерката удряла бебето, защото плачело и я изнервяло

Състоянието на новороденото е стабилно, лекарите се борят да не настъпят усложнения

Сн. БГНЕС

Акушерката Емилия Ковачева е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервило. Това е обяснила 40-годишната жена при разпитите в полицията.

Близки до разследването обясниха, че акушерката от болница "Софиямед" е удряла бебето с юмрук и шише, докато преминавала покрай него.

На записите от видеокамерите в помещението се е видяло, че жената минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. Минута по-късно тя започнала да повива съседното новородено. Действията ѝ се повтаряли няколко пъти във въпросната нощ, обясняват криминалисти, цитирани от БНР.

Акушерката се е държала нормално с останалите бебета и е проявявала агресия единствено към това дете. В стаята, в която е било битото дете, е имало общо четири или пет бебета.

Ще се изяснява и какво се е случило от момента на побоя до вечерта, когато детето е било откарано в болница "Токуда" в тежко състояние. Близки до разследването твърдят, че решението за преместване на детето е на млада лекарка от болница "Софиямед“, която е видяла тежкото състояние на новороденото.

От полицията първо са разговаряли и с майката на детето, но тя е изпаднала в шок от случилото се.

Състоянието на пострадалото бебе е стабилно, съобщиха от болница "Токуда", където то беше прието след побоя.

Тепърва ще се правят изследвания, за да се установи дали има последици от тежките травми, нанесени от акушерката.

Неонатолозите се борят да бъдат избегнати последващи усложнения.

Вероятно професионалните права на Ковачева ще бъдат отнети за три години, каза председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя посочи, че това е най-тежкото наказание, което етичната комисия може да наложи.

Според прокуратурата жената е била с ясен разсъдък

Според прокуратурата няма съмнение, че 40-годишната Емилия Ковачева е била с ясен разсъдък. Резултатите от назначената психологическа експертиза обаче ще докажат категорично какво е състоянието на акушерката, която е обвинена в опит за убийство на новороденото момиченце.

Ковачева е била транспортирана от Първо районно управление в Националната следствена служба, а в събота съдът ще трябва да реши дали да я остави за постоянно в ареста.

Акушерката не давала никакви признаци за необичайно поведение

От болница "Софиямед" излязоха със съобщение, в което посочват, че "категорично се разграничават и дълбоко осъждат деянието на акушерката".

"Досега тя е демонстрирала качества като висок професионализъм и отдаденост при изпълнение на служебните си задължения. Постъпва на работа в лечебното заведение съобразно нормативните изисквания на Кодекса на труда и след многобройни препоръки от нейни колеги и бивши работодатели. Притежава отлична биография, дългогодишен професионален опит, чисто свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство, констатиращо клиничното ѝ здраве, сертификати за квалификация от съсловната професионална организация", се казва в съобщението.

От болницата допълниха, че по време на изпълнение на служебните си задължения в деня на извършване на деянието, акушерката не е дала никакви признаци за необичайно поведение.

"Софиямед": Съдействахме за разкриването на престъплението

От болницата отхвърлят обвиненията, че са са се опитали да потулят инцидента с бебето.

"Екипът на "Софиямед“ бяхме първите, които констатирахме извършеното грубо посегателство срещу живота на новороденото. Това беше установено незабавно след вътрешно разследване от специално назначена комисия по заповед на управителя на болницата поради съмнение за произхода и причините за влошаване здравословното му състояние и изясняване на фактическата обстановка за това”, посочват от болницата.
"Именно ръководството на "Софиямед“ своевременно сезира компетентните органи за случая като им оказа пълно съдействие.

"Благодарение на навременната ни реакция беше стартирано разследване от органите на реда, довело до задържането на извършителката и повдигането на обвинението срещу нея”, обясняват от болницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?