"Алфа рисърч": Паритет между БСП и ГЕРБ на старта на кампанията

"Алфа рисърч": Паритет между БСП и ГЕРБ на старта на кампанията

Спад в очакваната избирателна активност за евроизборите на 26 май и паритет между основните конкуренти БСП и ГЕРБ. Социалистите имат минимална преднина от 0.5% пред партията на Борисов - 32.7% от решилите да гласуват биха подкрепили БСП, а 32.2 на сто - ГЕРБ. Това показва национално представително проучване на "Алфа рисърч"*, проведено по домовете в периода 20-30 април 2019г., сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна.

"Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации", посочват от социологическата агенция.

Сигурните гласуващи на евроизборите намаляват от 35% в края на март до 32.9% в края на април. Което означава около 2.1 млн. избиратели, готови да отидат до урните. Както и преди месец, с по-висока мобилизация се открояват симпатизантите на БСП.

Резултатите от проучването показват, че електоралните щети за ГЕРБ, регистрирани още в края на месец март, продължават да отнемат от подкрепата за управляващите, която обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП.

"В полза на БСП работят: имиджовите щети за управляващите в резултат от имотните скандали, по-високата мобилизация на традиционно подкрепящите я възрастни избиратели в малките населени места, ръстът на недоверие към ключови фигури от ГЕРБ. Потенциалът за ГЕРБ, обратното, е във: по-широката му електорална периферия в големите градски центрове, вътрешните противоречия в левицата, слабата все още мобилизация на конкурентните дясноцентристки формации", смятат от "Алфа рисърч".

Лек отлив от подкрепата за ДПС след обявяване на листата им

Проучването показва лек отлив на подкрепата към ДПС след обявяването на листата им за евроизборите, в която председателят на партията Мустафа Карадайъ е водач, а втори е медийният магнат и депутат, който не стъпва в парламента – Делян Пеевски.

ДПС влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3% сред решилите да гласуват. Преди месец подкрепата за Движението е била 10.6 на сто.Доколкото в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните членки на ЕС, Движението няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция. 

"Възможно е обаче да мобилизира в последните дни избиратели в страната и сред българските турци, живеещи в други страни-членки на ЕС. Ако това се случи, то ще увеличи тежестта си в крайния резултат и ще запази третата си позиция", посочват от социологическата агенция.

Засега ВМРО събира националистически вот около себе си

ВМРО стартира кампанията с подкрепата на 6% от решилите да гласуват. Партията подобрява позицията си от март, когато процентът беше 4,1. Трите партии от "Обединени патриоти" (Атака, ВМРО, и НФСБ) решиха да се явят поотделно и за момента като център на симпатизантите от този сектор се очертава водената от Ангел Джамбазки листа на ВМРО. Листата на НФСБ "Патриоти за Валери Симеонов” стартира кампанията с 1.7%, а на Атака – с 1.2% от решилите да гласуват.

"Вотът и за трите националистически формации обаче е силно реактивен към конюнктурни събития и едно радикализиране на ситуацията е способно за кратко време да предизвика значими амплитуди в него", добавят от "Алфа рисърч".

Спад в подкрепата за "Демократична България"

Преди месец "Демократична България" ("Да, България”, ДСБ и "Зелено движение”) имаше подкрепата на 5.1% от решилите да гласуват. В началото на кампанията обаче обединението има 4.5% подкрепа сред решилите да гласуват. На фона на това съществен дял дясноцентристки избиратели все още не са взели решение как ще постъпят в изборния ден.

От "Алфа рисърч" посочват, че шансовете на извънпарламентарната коалиция за представителство в Европарламента са пряко зависими от способността ѝ да привлече колебаещите се десни избиратели в хода на кампанията, както и да разшири влиянието си в повече региони и населени места.

Фрагментация на алтернативния вот

Проучването на "Алфа рисърч" е проведено с аналог на реалната интеграла бюлетина, включващата всички листи и независими кандидати за членове на Европейския парламент. Резултатите показват, че при реалното включване на повече формации, а не само на основните, между 13% и 17% от гласовете могат да бъдат разпръснати между други листи и независими кандидати.

С по-различима подкрепа сред тях се открояват "Воля" (1.7%) и "Коалиция за България” (1.2%). Според "Алфа рисърч" трудно е да се определи дали проектовотът за коалицията около АБВ се дължи на самата партия, или и на името, с което БСП се явяваше в поредица предишни избори. Ако има такова влияние, то до изборите БСП може да си върне частично този вот.

Сумарната подкрепа за независимите кандидати е в рамките на 3.5%, като към момента нито един от тях не се откроява като мобилизиращ достатъчен вот, който да му осигури представителство в Европейския парламент потенциал.

2.2% биха отбелязали позицията "не подкрепям никого“.

*Изследването е проведено в периода 20 – 30 април 2019г. от "Алфа рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. "Алфа рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?