Според депутати от ГЕРБ

Алтернативната комисия за случая "Мирослава" разкрила държавна тайна

Мирослава Николова

Осемте народни представители, членове на т. нар. алтернативна комисия по случая “Мирослава" може да се окажат обвинени за разгласяване на държавна тайна, научи Mediapool.

Във вторник депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов представи официално доклада на звеното. В документа се констатира, че основният свидетел и заподозрян за убийството на 17-годишната Мирослава Стойчо Стоев – Чочо, който според официалната версия на МВР се самоуби в дома си, всъщност е бил сътрудник на ГДБОП.

Както Mediapool вече писа в доклада е записано, че по време на проверката си парламентаристите са получили информация от три различни източника, според която Стоев е бил сътрудник на териториалното звено на БОП при МВР. “Изпълнявал е задачата да докладва за местен бос на организираната престъпност. Това прави съучастието му в отвличането и заравянето на убитата девойка трудно обяснимо”, пишат в документа осемте опозиционни депутати.

Председателят на анкетната комисия в парламента, която се занимава със случаите на полицейско насилие, в които влиза и случаят с Мирослава - Красимир Ципов (ГЕРБ) отказа да коментира твърденията на колегите си от Синята коалиция, БСП, Атака и ДПС. “Няма да коментирам никакви изводи на тези хора, защото те не са никаква комисия”, заяви Ципов.

Според депутати от ГЕРБ, пожелали анонимност, обаче именно това твърдение може да се окаже повод прокуратурата да повдигне обвинения към опозиционните депутати за разгласяване на държавна тайна. Според управляващите “ако всичко това е вярно, депутатите, които са го разгласили, трябва да са абсолютно наясно, че за това ще им се потърси наказателна отговорност”.

Според член 357 на Наказателния кодекс, който разгласи информация, представляваща държавна тайна, се наказва с лишаване от свобода между две и осем години.

Пред Mediapool юристи коментираха, че “не може да се говори напосоки”, когато става дума за обвинение за теч на информация. “Трябва да се знае основанието за класифицирането на информация. Освен това правото следва логиката на здравния разум – след като даденият агент е вече мъртъв, не би трябвало да представлява проблем неговото “осветяване”, смятат специалисти. Въпреки това обаче има възможност подобно обвинение да е основателно, освен ако оповестеният агент е работил с агентурен апарат и осветяването на един може да доведе до заплаха за останалите.

Извършителите на убийството и мотивите - “съвсем други”

Освен “осветяването” на самоубилия се, според официалната версия на МВР, Стойчо Стоев, депутатите от алтернативната комисия изказват съмнения, че извършителите на отвличането и убийството на Мирослава Николова са повече от уличените двама и имат съвсем други мотиви.

 

“Дълго време без внимание бяха оставени показанията на майката на отвлечената девойка, че когато е оставила дъщеря си пред спортната зала, е видяла там разследвания Марио Любенов с още три лица, сред които не е бил Стойчо Стоев. Тези лица досега остават неизвестни”, констатират народните представители.

“Мирослава посещава спортната зала във вечерта на отвличането след дълго отсъствие за подготовка за изпит за шофьорска правоспособност. Това означава, че няма как да е следена дълго време преди това, както твърди официалната версия.

Посоченият като изнудвач Стоев е близък приятел с изнудвания Борислав Чолев и с отвлечената Мирослава.

Спортната зала се посещава от лица с криминални прояви и лица, които са зависими от наркотици”, твърдят депутатите в частта от доклада си, озаглавена “Съмнението, че извършителите на отвличането и убийството на Мирослава Николова са повече от уличените двама и имат съвсем други мотиви”.

По думите на депутата Йордан Бакалов “много въпроси очакват своя отговор от прокуратурата”. Според него и колегите му реакцията на полицията след отвличането на Мирослава е закъсняла, не се работи по всички възможни версии, а главно по една - за инсценирано отвличане. Отговорността за самоубийството на основния свидетел Стойчо Стоев е на ГДБОП, твърдят още народните представители.

“Отговорните власти не са спазили изискванията на законите на страната и това е станало причина да бъдат нарушени права на български граждани, включително да настъпи смъртта на основен свидетел по делото за убийство и отвличането на Мирослава Николова”, обясни депутатът от Синята коалиция. “В нарушение на Закона за МВР ГДБОП извършва свои самостоятелно оперативно-издирвателни действия, които не са част от плана на официалното разследване”, смятат още от комисията.

На въпрос дали Стойчо Стоев се е самоубил, както твърдят от МВР, Бакалов отказа да отговори.

Докладът на алтернативната комисия ще бъде изчетен и в пленарна зала, когато в дневния ред на парламента бъде внесен и документът, изготвен от официалната комисия под председателството на Красимир Ципов. В нея влязоха само представители на управляващата партия и независими депутати, които я подкрепят. Именно това накара опозицията да създаде алтернативна комисия.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?