Американка от български произход най-влиятелна в съвременното изкуство

Каролине Кристов-Бакърджиев  ЕПА/БГНЕС

Американка от българско-италиански произход е на първо място в класацията на британското списание "Арт ривю" на най-влиятелните хора в съвременното изкуство за тази година, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Родената в Съединените щати Каролин Кристов-Бакърджиев, която е слабо известна извън арт средите, е първата жена, оглавила престижната класация в нейната 11-годишна история.

 

Предишни победители са световни знаменитости като китаеца Ай Вейвей, британеца Деймиън Хърст и американския колекционер и галерист Лари Гагосян.

 

54-годишната Каролин Кристов-Бакърджиев е родена в Риджуд, щата Ню Джърси. Нейният баща е български лекар, емигрирал след Втората световна война, а майка ѝ - италианска археоложка.

 

Кристов-Бакърджиев завършва история на изкуството и литература в университета в Пиза. Американката от български произход се занимава с история на изкуството и пише за вестници, преди да стане куратор на изложби.

 

Каролин Кристов-Бакърджиев бе похвалена от мнозина за своето представяне като куратор на 13-ото издание на най-престижната международна изложба за съвременно изкуство "Документа" по-рано тази година. Арт маратонът се провежда в германския град Касел на всеки пет години и продължава около 100 дни. Тазгодишното издание на "Документа", "разпръснато" в парковете, галериите, киносалоните и железопътната гара на Касел, е било посетено от около 860 хиляди души.

 

"Не мисля, че човек получава допълнителни точки за това, че е известен", коментира Марк Рапълт - редактор в "Арт Ривю" - решението на изданието да не спре своя избор на някоя знаменитост. Той похвали Каролин Кристов-Бакърджиев за "глобалния мащаб и голямата амбиция" на "Документа" и разкри, че някои членове на панела, който е подредил включващата 100 имена класация, са искали на върха да бъдат по-комерсиални фигури.

 

"Не е като да не бе оспорвано", каза Рапълт.

 

"Мисля, че силата на парите винаги оказва натиск, както стана (в случая), но (Каролин) бе претендент през цялото време", отбеляза той.

 

Втори след американката от български произход е Лари Гагосян, който бе четвърти в класацията на "Арт ривю" за 2011 г. Миналогодишният първенец - китайският художник дисидент Ай Вейвей, който намира място във водещите новини заради своя конфликт с властите, остана този път на трето място.

 

Руската пънк група "Пуси райът" влезе за първи път в класацията тази година като признание за успеха, с който е насочила международното внимание към въпроса за свободата на словото. Бандата, две от чиито членки остават в затвора, за да излежат присъди от по две години затвор заради "молитвата" срещу президента Владимир Путин, която отправиха по-рано тази година в московския катедрален храм "Христос Спасител", заема 57-о място.

 

Марк Рапълт обърна внимание на възхода в класацията на хора на изкуството от Азия и Латинска Америка, в отражение на относителната сила на тези региони в икономически и културен план.

 

"Списъкът е по-разнообразен, отколкото бе преди, и в известна степен отразява действителния свят по-внимателно".

Споделяне

Още от