Анкетната комисия за сделката "ЧЕЗ": Въпросите остават

Финансови институции отказали съдействали на разследването заради "професионална тайна"

Анкетната комисия за сделката "ЧЕЗ": Въпросите остават

Парламентарната комисия за разследването на сделката по придобиването на енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България от неизвестната до преди няколко месеца пазарджишка фирма "Инерком" на Гинка Върбакова приключва работата си, без да разкрие нови обстоятелства по скандалната придобивка. Нейният председател Жельо Бойчев от БСП се оплака от отказа на български финансови институции да съдействат на депутатите за разкриването на източниците за финансиране на Върбакова, мотивирано от "професионална тайна".

На заседанието си във вторник времената комисия трябваше да одобри доклада за дейността си, сред чиито основни констатации е, че тя не е могла да осъществи целта си именно заради липса на съдействие. Текстовете в доклада обаче не се харесаха на депутатите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" заради политически оттенъци. Затова бе решено те да се редактират от работна група с по един представител на парламентарните партии, а приемането на доклада бе отложено за четвъртък.

Отказът на български институции да предоставят на комисията информация за финансирането на сделката бе определено от Жельо Бойчев като погазване на конституционните принципи на управление на страната.

"По никакъв начин не приемам, че на народен представител може да бъде отказвана информация с мотив за професионална тайна. Така комисията не може да изпълни своята основна цел, за която беше създадена по решение на Народното събрание – да дадем нужните отговори на българските граждани. Защото в момента те имат пълно основание за всякакви съмнения и спекулации поради липсата на информация, която не ни беше предоставена в дадения случай от финансиращи институции, към които ние изпратихме писма – включително и към Българската народна банка“, каза още шефът на анкетната комисия, която бе създадена по настояване на БСП.

"Все още има много притеснения относно работата на българските институции по целия процес по продажбата на ЧЕЗ – как и по какъв начин се е следил той и как и по какъв начин може да се контролира. В дадения случай не говорим за търговска сделка за придобиване на поредната верига супермаркети, която влиза в България, а говорим за естествен монопол – дейност, която касае снабдяването с електрическа енергия", отбеляза Бойчев.

"Имаме редица въпроси, на които нямаме отговор – например как фирма с такъв мащаб и такъв обем на активи може д придобие такъв тип стратегическо предприятие“, коментира още той

По думите му сделката на ЧЕЗ с "Инерком" показала слабостта на много български институции. Затова не случайно миналата седмица Народното събрание е коригирало законодателството във връзка с логиката на тази сделка, давайки допълнителни правомощия на регулатора, отбеляза Бойчев.

Анкетната комисия за сделката между ЧЕЗ и "Инерком" бе сформирана след като стана ясно, че чехите продават бизнеса си в България за 340 млн. евро на малката и неопитна фирма с налични едва 50 млн. евро, която няма опит в управлението на електроразпределителни мрежи. това предизвика политически и обществен скандал. Депутатите трябваше да разберат откъде ще се финансира плащането, което трябва да бъде извършено до края на ноември, но удариха на камък.

Преди сформирането на анкетната комисия неофициално изтече информация, че парите за сделката идват от офшорки, свързани с руски капитали, както от държавната Българска банка за развитие, "Първа инвестиционна банка" и "Уникредит Булбанк". След отричане на няколко пъти да е обещавала пари за сделката и дълго увъртане, в крайна сметка шефът на ББР Стоян Мавродиев призна, че държавната банка е дала писмо за намерение за финансира покупката на "Инерком", но определи това като "голямо правно нищо". Останалите две банки също усукаха съпричастността си към финансирането на плащането. А още преди това финансовите консултанти на Върбакова обявиха, че синдикиран кредит за сделката се търси от няколко международни банкови институции. Самата Върбакова неколкократно каза, че не работи с офшорки.

Междувременно правителството, което във вихъра на скандала каза, че може да влезе в сделката, се отказа от това свое намерение. От ЧЕЗ пък обясниха, че ако "Инерком" не успее да плати в уречения срок, ще се започнат преговори с втория класиран кандидат купувач – индийската "Индияе Пауър", чиято цена дори била по-висока от тази на Върбакова, но била с много дълъг срок на изплащане, което не устройвало чехите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?