В защита на ски строежите

Антиекопротест с депутат от ГЕРБ начело блокира пътя край Симитли

Татарски призова дори да се отиде по-далеч – за инвестиционни проекти край природне паркове

Протестиращите срещу еколозите защитници на ски строежите, сн. БГНЕС

Международният път край Симитли бе блокиран в неделя за известно време от недоволни от наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху разбунилите духовете поправки в закона за горите, позволяващи лесно и евтино застрояване на планините. Демонстрацията бе обявена като анти на протестите в София, които след приемането на скандалните поправки в сряда три поредни вечери блокираха Орлов мост в столицата.

Протестиращите се заканиха да продължат с пътните блокади, ако приетите вече и оспорени от Плевнелиев текстове бъдат отменени.

 

Проявата бе организирана от Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите", зад която се твърди, че стоят инвеститорските интереси от застрояването на горите. На митинга с участието на хора на Банско, Разлог, Добринище и други общини от региона с изявен интерес за строеж на ски съоръжения, говори и депутатът от управляващата партия ГЕРБ Любен Татарски. Освен него, на протеста бяха и кметове и общински съветници от ГЕРБ, а протестиращите бяха извозвани организирано с автобуси.

 

Антиекопротестът бе обявен в събота от земеделския министър Мирослав Найденов, чието ведомство е вносител на гласуваните от депутатите промени. Агроминистърът призна в петък, че тези корекции са в интерес на инвеститорите, за да ги подпомогнат в кризата. Обществеността обаче е силно недоволна от предоставяната възможност за строителство на различни съоръжения в горите, които ще останат такива само на хартия, и три поредни вечери блокираха Орлов мост.

 

Това накара премиерът да даде заден по приетите поправки, Плевнелиев наложи вето, а гражданската коалицията да организира протест срещу протеста.

 

Събралите се в неделя на международния път край Симитли демонстранти обявиха екологичните организации в България за "мафиотски" и ги обвиниха, че умишлено пречат на развитието на туризма. Недоволните от евентуалното ограничаване на инвестициите в ски туризма издигнаха лозунги "Ние пазим Пирин, а не зелените", "Работа, бизнес и инвестиции не са мръсни думи" и "Еколозите са скиори".

 

Татарски заяви пред протестиращите, че не приема мотивите за ветото и според него дори са нужни промени за инвестиционните проекти на общини край природни паркове.

 

"Може да отидем по-нататък, специално в екологичните закони да направим такива промени, които да дадат възможност и на общини, които са заобиколени от природни и национални паркове, каквито са Белица, Якоруда, Сапарева Баня Дупница, Разлог, Банско, Гоце Делчев и т. н., и те да могат да реализират свои инвестиционни проекти, ако имат такива. Да не

говорим, че основна политика на държавата трябва да бъде подпомагането на всеки, който прави спортни съоръжения, който подпомага развитието на спорта, независимо какъв е той", заяви Татарски. Той лично щял да пледира за запазване на поправките з закона за горите.

 

Кметът на община Разлог Красимир Герчев каза, че основното, което той и хората, събрали се тук, искат е природосъобразно използване на планината, за да не заминават младите в чужбина.

 

"Не искаме платените псевдоеколози да ограбват хляба на децата ни", каза пред множеството заместник-кметът на община Банско. "Ние сме за разумния баланс, не сме против природата, знаем как да я пазим и затова ще отстояваме нашите позиции докрай", допълни тя.

 

На протеста имаше силно полицейско присъствие, като органите на реда регулираха движението още преди самия протест, така че да не се създават усложнения.

 

"Тук сме с ясна цел. Искаме общо три неща - Народното събрание да отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за горите, да бъде направена незабавна промяна на плановете за управление на парковете, както и промяната на нормативната уредба, която в момента не работи добре", каза председателят на организатора на протеста Филип Цанов.

 

Протестиращите се обявиха срещу действията на екоактивистите в столицата и настояха за приемане на промени в закона за горите в полза на хората и бизнеса в планинските райони.

 

Според организаторите, в страната ни има зелена екомафия, която се бори срещу изграждането на жизненоважни туристически съоръжения в планината, а ренегатската ѝ дейност е насочена пряко срещу развитието на туристическия бизнес.

 

В декларация, обясняваща начинанието, от гражданската коалиция заявяват: "Ние, хората от планинските общини, подкрепяме така приетия Закон за горите, защото той гарантира икономическото ни развитие и дава възможност за нови инвестиции. Прилагането на Закона гарантира опазването на природата, разкриването на нови работни места".

 

В съобщение на инициативен граждански комитет "Да спрем екологичния рекет" до медиите пък се посочва, че с действията си "настояваме правителството да не се поддава на рекета на екоактивистите от жълтите павета".

 

"Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се поддаде на натиска на екоактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини, от наша страна ще последва поетапна блокада на E-79", посочват антиекопротестиращите.

 

Те обещаха, че ако не им се обърне внимание, днешният им антипротест ще се разшири в Дупница, Сапарева баня и в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България