ГЕРБ прекроява оспорвания Закон за горите

Промените в Закона за горите, срещу които бурно протестират както екозащитници, така и дървопреробтвателният бранш, ще претърпят промени, научи Mediapool. Текстовете, облекчаващи строежа на ски съоръжения на държавни терени и даващи спорни преференции на горските стопанства, бяха внесени за гласуване на второ четене в парламента, но то така и не стигна до своя край. Тази седмица депутатите от парламентарната комисия по земеделие били информирани, че на следващото си заседание ще гледат “обобщен доклад” за промените в Закона за горите.

Потърсена за коментар, председателят на комисията Десислава Танева обясни във вторник, че “общата философия на закона остава същата”.

В текстовете са внесени “технически редакции”, каза тя пред Mediapool и отказа да навлиза в детайли. От думите ѝ стана ясно, че текстовете, касаещи ски съоръженията и внесени от ГЕРБ под натиск на собственика на лифтовете на Витоша - “Витоша ски”, няма да се променят. Танева каза още, че новите корекции нямало да минат през комисия тази седмица и се отлагат за след празниците около 24 май.

Депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов коментира пред Mediapool, че се е изненадал от връщането на закона от пленарна зала в комисия и не е запознат с внесените корекции. Съмнявам се, че ГЕРБ ще се откажат от лобистките си текстове, предвид страстта, с която ги защитават, каза още Михайлов.

При обсъждането на проекта в Народното събрание депутат нарече промените "подарък за няколко фирми, опакован в червена панделка" .

С корекциите на ГЕРБ не бе запознат и депутатът от Коалиция за България и член на земеделската комисия Димчо Михалевски. Той допусна, че управляващите може и да дадат на заден за скандалните промени.

Според предложението на ГЕРБ, ски писти могат да се изграждат на държавни терени в планините без трасето да се вади от горския фонд.

В последствие преференциите за инвеститорите станаха още по-големи. Според промените право на строеж върху имоти от горския фонд без да се сменя предназначението им се допуска за ски писти, стълбове и станции за лифтове и влекове, за “открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране”. Това означава, че в планината може да изникне голф комплекс например, но държавата ще води изсечените и застроени територии за гора. Освен това инвеститорът си спестява таксата за смяна на предназначението на държавния имот.

Предложенията станаха повод за редица протести на природозащитници и неправителствени организации, а гласуването в парламента бе съпроводено от двучасов скандал и в крайна сметка до оттегляне на текстовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес