АПИ сложи най-висок клас мантинела край Своге, макар да не й е работа

Повече от три месеца след инцидента остава загадка кой е сложил старата негодна предпазна ограда

АПИ сложи най-висок клас мантинела край Своге, макар да не й е работа

Повече от три месеца след трагичния инцидент край Своге, който отне живота на 20 души, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започна монтирането на мантинела, въпреки че това не е нейна отговорност по думите на председателя на управителния съвет Светослав Глосов.

Действията бяха предприети, след като от браншовата Асоциация по пътна безопасност се заканиха да поставят предпазното съоръжение, заради спора между АПИ и община Своге кой да го направи. Асоциацията призова и за намесата на главния прокурор Сотир Цацаров. Усилията на омбудсмана Мая Манолова, която влезе в ролята на посредник между двете институции, също се оказаха безрезултатни.

Във вторник Светослав Глосов отново повтори тезата на АПИ, че поставянето на ограничителни системи в населеното място, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на ведомството му. Пътната агенция го прави заради поет ангажимент пред жителите на Своге и по разпореждане на премиера Бойко Борисов това да се случи до 12 декември, за да се повиши безопасността на движение в отсечката, обясни Глосов, цитиран от пресцентъра на АПИ.

Спор между АПИ и община Своге

По думите му преди това е било невъзможно да се предприемат каквито и да било дейности за поставяне на мантинелата, заради продължаващото досъдебно производство по случая.

В края на ноември в АПИ е получено указание от Върховната административна прокуратура, в което се посочва, че в срок от един месец трябва да се предприемат действия за обезопасяване на отсечката.

Новото съоръжение трябва да се постави от община Своге, защото участъкът е на тяхна територия и общината събира таксите от билбордове по трасето в населеното място и издава разрешенията за строеж на търговски обекти без за това да иска разрешение от АПИ каквото се издава, когато отсечката е извън чертите на града, разясни Глосов за пореден път във вторник. Той се позова на Правилника за прилагане на Закона за пътищата (чл. 48, т. 1, буква "б"). Според текста в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, АПИ отговаря за поддържането на платното за движение - от бордюр до бордюр.

В същото време община Своге продължава да твърди, че поставянето на мантинелата не е нейна отговорност. Аргументът им е, че предпазното съоръжение се намира извън града. То е след табелата, указваща начелото на Своге. Заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов отново заяви, че съоръжението не е отговорност на общината, защото територията е неурбанизирана.

Новата мантинела от най-висок клас

Сега на пътя Своге - София се поставят обезопасителни системи, каквито има на автомагистралите. Те са от най-висок клас, каза шефът на АПИ Светослав Глосов.

Той заедно с инж. Дончо Атанасов - член на Управителния съвет на АПИ, лично провериха на място монтирането на новите мантинели край Своге.

В отговор на журналистически въпрос инж. Атанасов заяви, че монтажът на мантинелата в Своге се изпълнява въз основа на разработен график.

Според него изказвания от различни хора по темата, представящи се за пътни експерти, е опит да се прави политически пиар на гърба на агенцията и на правителството, защото се е знаело, че днес започва монтирането на мантинелата в участъка на инцидента.

За да се монтира такова съоръжение, независимо дали е на пътя София - Своге, или на друг път, трябва да се изготви проект, съгласно нормите за проектиране, и това е направено, разясни инж. Атанасов.

Целият 80-километров път през Искърското дефиле ще бъде обезопасен с мантинели от най-висок клас и проектът ще бъде надграден, съгласно направения одит по пътна безопасност, допълни той.

Целта ние да се гарантира безопасността на пътуване през дефилето, въпреки че според данните от трафик камерите 99% от превозните средства не спазват ограничението на скоростта от 30 км/ч в участъка в момента, посочи Дончо Атанасов.

Остава загадка кой е монтирал старата мантинела

И към момента остава пълна мистерия кой е монтирал старата мантинела край Своге, която според пътни експерти не е отговаряла на изискванията.

Строители разказаха пред Mediapool, че веднага след инцидента в края на август, при който загинаха 20 души, от община Своге са предлагали на различни фирми да монтират ново съоръжение. Никоя от компаниите обаче не се съгласила да направи това без работен проект, какъвто общината не е представила.

До момента кметът на Своге Емил Иванов, който беше депутат от ДПС, не е коментирал публично случая и се крие от медиите.

Заместникът му Валентин Михайлов продължава да обяснява, че община Своге няма нищо общо с мантинелата. По думите му "експерти могат да установят много лесно кой е сложил предпазната ограда". Цялата документация по случая е иззета от общината във връзка с разследването. Прокуратурата обаче към момента мълчи кой е сложил старата и негодна предпазна ограда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?